Северен и Южен поток да бъдат мерени с един аршин, призова Борисов
Северен и Южен поток да бъдат мерени с един аршин, призова Борисов / снимка: Министерски съвет

Ключовите инфраструктурни проекти, които Евросъюзът е договорил с България и други страни в региона, трябва бързо да се изпълняват, за да се създаде устойчива мрежа срещу външни рискове. Това заяви във Варна председателят на Европейския съвет Доналд Туск. На среща с премиера Бойко Борисов, наред с мигрантската криза, бе обсъдена и енергийната сигурност на Европа.

Трябва да продължат усилията за диверсификацията на доставките, за да се намали зависимостта от един доставчик, смята Туск. По думите му, за тази цел трябва да се прилага решително енергийното законодателство и всички споразумения да съответстват на разпоредбите на ЕС.

„В сферата на енергийната сигурност страната ни разчита на помощта на Европейската комисия за финансиране на интерконекторите, но и също ще държим, когато се разглеждат Северен поток и Южен поток, да бъдат мерени с един аршин", заяви Бойко Борисов. Той допълни, че България държи за общ енергиен съюз в Европа и спазването на всички правила, които комисията е посочила.

„Всички ние ще наблюдаваме внимателно дали подходът ще бъде еднакъв за всички европейски държави", изтъкна премиерът.