Десетки сигнали за нарушение на изборния процес
Десетки сигнали за нарушение на изборния процес / снимка: БГНЕС, архив
Десетки сигнали за нарушение на изборния процес
82172
Десетки сигнали за нарушение на изборния процес
  • Десетки сигнали за нарушение на изборния процес

75 сигнала за нарушение на изборния процес са получени в МВР до този момент, работи се по 15 сигнала за купуване на гласове. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на среща в парламента, свързана с продаването и купуването на гласове и нарушения на изборното законодателство.

В дискусията участие взе и главният прокурор Сотир Цацаров, който обясни, че днес е внесъл искане до ЦИК за сваляне на имунитета на кандидат за общински съветник в Плевен, заради хулиганство.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова подчерта, че МВР се готви отдавна за изборната кампания и има подготвен план за действие:

"Имаме утвърден план за работа на МВР и заедно с прокуратурата и ДАНС създадохме национално междуведомствено звено с ръководител Борислав Сарафов. От 15 октомври ще започне работа и денонощно открита линия на МВР с телфон, имейл и факс. Към момента сме проучили 75 сигнала за нарушения на изборния процес".

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че е поискал от Централната избирателна комисия сваляне на имунитета на кандидата за общински съветник в Плевен Борислав Георгиев. Прокуратурата иска той да бъде задържан и привлечен като обвиняем за хулиганство.

"До настоящия момент са предявени в ЦИК две искания за снемане на имунитети. Едното от тях бе уважено, другото мисля, че се разглежда в ЦИК", добави Цацаров.

Срещата в парламента беше организирана от групата на Патриотичния фронт с цел обсъждане на мерки за предотвратяване на купуването на гласове и други нарушения на изборното законодателство. На срещата, освен министър Бъчварова и главния прокурор Сотир Цацаров, присъстваха и председателят на ДАНС Димитър Георгиев, както и депутати от Патриотичния фронт, ГЕРБ, Реформаторския блок, „БСП лява България" и ДПС.