8 района със значителен потенциален риск от наводнение в област Шумен
8 района със значителен потенциален риск от наводнение в област Шумен / netinfo

От общо 45 района със значителен потенциален риск от наводнение (РЗПРН) на територията на Басейнова дирекция „Черноморски район" в област Шумен попадат 8 района със заплаха от реки с обща дължина около 200 километра, информира Десислава Консулова, директор на Басейнова дирекция „Черноморски район", по време на провелата се днес в Шумен среща-дискусия със заинтересованите страни и обществеността за заплахата от наводнения в областите Шумен и Търговище. Срещата се състоя в рамките на изпълнението на проект "Разработване на планове за управление на риска от наводнения" по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г."

От извършената оценка на риска е видно, че при висока вероятност за настъпване на наводнения (период на настъпване 20 г.) ще бъдат засегнати общо 1076 души от областта , като 747 от общините Велики Преслав и Шумен и 209 от общините Нови пазар и Каспичан, 445 декара жилищни райони, 88 декара смесени жилищни райони, 1746 декара транспортна инфраструктура, 342 декара индустриални терени и 32 029 декара зелени територии.

„През първото деветмесечие на годината на територията на Шуменска област са извършени 132 проверки на речни легла и язовири, като издадените предписания са 83", обясни още Десислава Консулова.

В област Търговище пък попадат общо 4 района със заплаха от реки с обща дължина около 55 километра. От извършената оценка на риска става ясно, че при висока вероятност за настъпване на наводнения (период на настъпване 20 г. ) ще бъдат засегнати общо 339 човека от областта, като 330 от община Търговище, 100 декара жилищни райони, 8 декара смесени жилищни райони, 119 декара транспортна инфраструктура, 46 декара индустриални терени и 860 декара зелени територии.