Каква е причината за катастрофата на Витиня
Каква е причината за катастрофата на Витиня / снимка: БГНЕС, архив

По първоначални данни несъобразена скорост е причината за верижната катастрофа на „Хемус". Това каза началникът на отдел "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски.
„След като става едно пътнотранспортно произшествие на изхода на тунел „Витиня", останалите превозни средства, движещи се зад тези автомобили, не успяват да спрат и се случва това, което видяхме всички", посочи комисар Рановски пред БНТ.

Десетки коли се удариха в тунела Витиня, трима души загинаха (ВИДЕО/СНИМКИ)

По думите му, този тунел е с дължина 1100 метра, което го прави най-дългия в България.
„Тунелът не е с прав участък, а има две криви - лява и дясна. В самия тунел има и спускане. Движението в него с несъобразена скорост крие много рисковe, дори и да няма други превозни средства", коментира още той.

Възстановиха движението през тунела "Витиня"

На въпрос дали е вярно твърдението, че в участъка на катастрофата е имало разлято масло или нафта, той отговори: „Аз бях на мястото след инцидента и там действително имаше разляти множество течности, но това е от всички катастрофирали автомобили. Дали преди катастрофата е имало разлята течност, предстои да го доказват колегите, които водят разследването".

Комисар Рановски отбеляза също, че в района на тунела няма видеокамери, чиито видеозаписи могат да бъдат използвани за установяване на причините за инцидента.