Краят на света - след поне милиард години според геолози
Краят на света - след поне милиард години според геолози / Thinkstock/Getty Images

Вътрешната част на ядрото на нашата планета е започнала да се втвърдява скоро (в геологически смисъл) - преди около 1-1,5 милиарда години. Това дава шанс на магнитното поле да продължи живота по-дълго.

Това сочи за възможността „замръзването" на земните недра да става много по-бавно, отколкото се смяташе досега, сочи доклад, публикуван в „Нейчър" (Nature).

"Теоретични модели, коригирани с отчитането на нашите данни, показват, че ядрото на Земята губи топлина много по-бавно, отколкото е ставало във всеки друг момент от историята на нашата планета. Тази топлина ще бъде достатъчна за поддържане на магнитното поле още един милиард години. Изчезването на живота се отлага", заяви Анди Бигин от университета в Ливърпул, Великобритания.

Както обяснява Бигин, в далечното минало земното ядро е било изцяло течно и не се е състояло от две или три, както днес смятат някои геолози, слоя - вътрешно метално ядро и обкръжаваща го сплав от разтопено желязо и по-леки елементи.

В такова състояние ядрото се е охлаждало бързо и е губило енергия, което е довело до отслабване на магнитното поле. След известно време този процес е достигнал определена критична точка и централната част на ядрото е застинала. Така тя се е превърнала във вътрешна твърда метална част, което е било съпроводено от рязко увеличаване на силата на магнитното поле на планетата.

Времето, когато е станал този преход, е от решаващо значение за геолозите, тъй като позволява да се оцени степента, в която земното ядро изстива и днес, и колко дълго ще трае магнитният "щит" на нашата планета, който ни предпазва от въздействието на космическите лъчи, а земната атмосфера - от слънчевия вятър.

Бигин и колегите му са открили отговора на този въпрос, като са реконструирали историята на колебанията на магнитното поле на планетата в далечното минало чрез изучаване на вулканичните кристалинни скали, които са се образували през последните 3,5 милиарда години от историята на Земята.

Сравнявайки намагнитването на кристалите, съответстващи на различни епохи, авторите се опитали да открият момента на скока на силата на магнитното поле, който се е случил при раждането на вътрешното ядро на Земята.

Оказва се, че това се е случило сравнително наскоро в геоложко отношение - преди около 1-1,5 милиарда години. Причината за това, смятат геолозите, може да бъде фактът, че ядрото съдържа повече леки метали и други вещества, отколкото днес смятат техните колеги. По-ниският коефициент на топлопроводност от желязото и никела води до по-добро запазване на топлината.

Това означава, че ядрото на планетата, охлаждало се по-бързо в миналото, сега се охлажда по-бавно от очакваното от учените, които дадоха на човечеството и другия живот на Земята повече време за съществуване.

Според екипа на Бигин магнитното поле на Земята ще продължи да ни защитава повече за един милиард години.

Източник: БГНЕС