Климент Кунев: Габровци ще имат модерен и удобен градски транспорт
Климент Кунев: Габровци ще имат модерен и удобен градски транспорт / ГЕРБ

Климент Кунев е заместник-кмет на Община Габрово, част от управленския екип на Таня Христова. Той е кандидат за общински съветник от ПП ГЕРБ. Кунев е машинен инженер по образование.

Г-н Кунев, все повече стават автомобилите в Габрово и все по-трудно придвижването и паркирането, особено в пикови часове. Не е ли време да се помисли за удобен градски транспорт, който хората да предпочетат пред личните автомобили в рамките на града.

Това, което казвате е факт, дори благодаря, че Вие го констатирате, защото е доказателство, че Габрово се превръща в привлекателно място за живот. Разбира се, че това не означава, че няма проблеми за решаване. Пред всички нас стоят много задачи, важното е, че вече габровци имаме посоката, компетенциите и желанието да ги решаваме. А на въпроса Ви „не е ли време да се помисли за удобен градски транспорт“ ще отговоря така  – не е време да мислим. Времето за мислене изтече и ние сме го помислили. Проектът за модерен и удобен градски транспорт е готов, ясно е и откъде ще дойде финансирането за него.

И искам да уточня, че трафикът и затрудненото придвижване в пиковите часове не е единствената причина да се работи в тази посока, а защото габровци го заслужават и защото има нужда от него. Не забравяйте, че много в квартали на Габрово досега не е имало градски транспорт.

А вече ще има ли?

И не само това.

Необходима е пълна модернизация на организирания транспорт в Габрово, подобряване на мобилността и достъпността, намаляване на задръстванията и излъчването на вредни емисии, обособяване на велосипедни и пешеходни алеи, подобряване на безопасността, включително оптимизиране на организацията на движение и паркиране в града. Като част от екипа на г-жа Таня Христова, категорично мога да заявя, че основата на тази така необходима промяна в Габрово вече е поставена. Очаквам през 2016-та година да стартира реализацията на приетия за приоритетен за Община Габрово транспортен проект.

Още при изпълнение на първите конкретни мерки, спирките в града ще бъдат оборудвани със съвременни дигитални електронни табла, които в реално време показват кой автобус след колко време ще бъде на спирката. На спирките ще бъде осигурен и безжичен достъп до интернет.

Ще бъде разработена цялостно нова транспортна схема с оптимизирани маршрути, разширена и обхващаща квартали, в които никога не е имало градски транспорт и то при благоприятна за пътниците ценова политика.

Ще бъдат доставени голяма част от предвидените нови 12-метрови електрически автобуси и нови по-малки по размер екологични автобуси, предназначени за ненатоварените и преминаващи през по-малките улици в кварталите маршрутни линии.

Ще бъдат подобрени условията за използване на подлезите до Автогарата и Дома на хумора и сатирата, в които сме предвидили и асансьори за съгражданите ни със затруднения в придвижването.

Мислите ли, че това ще реши транспортните проблеми?

Щеше да е лесно, ако това беше достатъчно, но категорично считам, че е много добро начало.

Отделно искам да отбележа, че вече е проектирано кръгово кръстовище на „Шиваров мост“ и е в процес на проектиране кръстовището пред ЖП гарата, което също ще доведе до подобряване безопасността на движение. В тази връзка сме планирали и да изградим повдигнати пешеходни пътеки на всички конфликтни места, да ги обозначим със съвременна светлинна сигнализация, да подобрим пътната маркировка и то с износоустойчиви материали, позволяващи многогодишна експлоатация.

Помислили сме и за нов начин на работа на светофарните уредби, който ще позволи режимите им да бъдат гъвкави, съобразени с неравномерността на автомобилното движение. Подготвени за реализация при първа възможност са велосипедни трасета, електронна система за таксуване на пътниците и технологична модернизация на транспортната инфраструктура.

Пак ще кажа, че Габрово има нужда от модерен, сигурен и удобен транспорт и ние вече сме предприели стъпки да го осигурим.