Библиотеката в Шумен част от Национална кампания „Читател на годината”
Библиотеката в Шумен част от Национална кампания „Читател на годината” / netinfo

Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров" - Шумен се включи в национална кампания „Читател на годината 2015", инициирана от евродепутата Мария Габриел, Столична библиотека и подкрепена от Българската библиотечно-информационна асоциация. Тя стартира в навечерието на Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Остават по-малко от три месеца до обявяване на резултатите от Националната кампания „Читател на годината 2015". Все още не е ясно кой е „най-четящият шуменец" и кой ще получи възможността да осъществи пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент.
Към началото на месец октомври 8 читатели на шуменската библиотека са заели над 200 книги.

Целта на кампанията е да насърчи интереса към четенето сред всички възрасти чрез съвместните усилия на библиотеките.

Регламентът за участие предвижда всяка регионална библиотека, която се включи в инициативата, да излъчи свой читател на годината на базата на най-голям брой заети книги през 2015 г. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от евродепутата Мария Габриел.
Награждаването на победителите ще бъде в дните около Коледно-Новогодишните празници на специална церемония в Столична библиотека.

Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров" призовава своите читатели да бъдат активни и да се включат в инициативата.