Създаденото по инициатива на Даниел Панов ОП Зелени системи спести 1,2 млн. лева на общинския бюджет
Създаденото по инициатива на Даниел Панов ОП Зелени системи спести 1,2 млн. лева на общинския бюджет / netinfo

Общинското предприятие „Зелени системи”, което бе създадено през 2013 г. по идея на Даниел Панов като кмет на община Велико Търново, доказа отличната си ефективност както в дейността си, така и във финансов план. През 2014 г. дружеството е намалило разходите в общинския бюджет за комунални дейности с 1,2 милиона лева.  спрямо 2013 г.. Оптималната работа позволи на екипа през настоящата година да инвестира средства за нова техника: малогабаритната автометачка, самоходна косачка с приспособление за почистване на сняг и малогабаритен камион за транспортиране на отпадъци.

Успешната дейност води до следните положителни ефекти за великотърновци: добро поддържане и разширяване на зелените площи и системи, заедно с териториите за обществено ползване; запазване на ставките на местните данъци и такси.

При създаването на „Зелени системи” предметът на дейността на предприятието бе поддържане на зелени площи в централен район и в посока към квартал „Картала“. Общинското дружество започна с 21 служители. Година по-късно към предмета на дейност бяха прибавени дейности, свързани със сметосъбиране и сметоизвозване на битови, промишлени, строителни и други отпадъци; поддържане чистотата на улици, тротоари и обществени места; почистване на дерета, гробищни паркове и на четвъртокласната пътна мрежа. Щатът на предприятието се увеличи на 80 човека. През 2015 година численият състав в ОП „Зелени системи” вече работят 132 служители. Новите 52 работници поеха метенето и поддържането на чистотата в град Велико Търново.

Добрите финансови показатели и дейност, успешната управленска програма и резултатите дават възможност през следващите години дружеството да поеме и останалите комунални дейности. Това ще се случва постепенно, при осигуряване на необходимия капацитет от хора. ОП „Зелени системи” вече отговаря за обществената тоалетна в парк „Марно поле” и ще поеме обслужването на санитарния възел в парк „Никола Габровски”, който се ремонтира в момента. Така се решава дългогодишният проблем на старата столица с липсата на кандидати за тези обекти.

Добрите финансови резултати ще позволят обновяването на машините да продължи и през следващата година с нова техника за косене и малки моторни снегорини.