Кандидатът за кмет Калина Белмезова: „Аспарухово” ще бъде преобразен с проекти за над 100 млн. лв.
Кандидатът за кмет Калина Белмезова: „Аспарухово” ще бъде преобразен с проекти за над 100 млн. лв. / пресцентър

„Аспарухово” ще бъде преобразен с проекти за над 100 млн. лв. Освен това предстои проектиране и изграждане на охранителни канали в квартала – това ще стане факт, след като бъдат вложени 8 млн. лв. от фонд „Солидарност”, заяви кандидатът за кмет на варненския район „Аспарухово” Калина Белмезова. Тя и кандидатите за общински съветници Анжела Георгиева, Валентина Стойкова, Димитър Колев, Иво Иванов, Капка Кателиева, Милена Димова и Надя Георгиева  се срещнаха с майки от района.  
Калина Белмезова посочи, че за две години всички усилия на местната администрация са били насочени към  изработване и защита на проекти, чрез които градът да възвърне своя блясък и да стане място, с което да се гордеем пред гостите на Варна. Белмезова акцентира, че оттук нататък работата ще бъде насоченена към развитие и благоустройство на кварталите в града.

Майките повдигнаха пред кандидатите за районен кмет и кандидатите за общински съветници и въпроси, свързани със сметопочистващите фирми в квартала. Белмезова подчерта, че грижа на кметството ще бъде по-строгият контрол за в бъдеще. И изтъкна, че вече изтича договорът на старата сметопочистваща фирма, който е бил със срок 10 г., като предстои да бъдат сключени нови контракти за 5 г. „В тях ще бъдат заложени много по-високи изисквания и от гледна точка на техника, и от гледна точка на извършвани дейности”, каза кандидатът за районен кмет на ПП ГЕРБ.

Калина Белмезова се срещна и с хора, които живеят на ул.”Георги Стаматов” и ул. „Кирил Пейчинович”. Тя ги информира, че предстои улиците да бъдат асфалтирани заедно с главните булеварди  „Мара Тасева” и „1-ви май”, като усилено се работи за обновяване на канализацията в района.

„Ще бъдат обновени тротоарите и бордюрите, така че да бъде улесено безопасното придвижване на майки с бебешки колички и хора с двигателни проблеми”, уточни тя.

Калина Белмезова разговаря с майките на малки деца в района относно обновлението на Аспаруховия парк, който е предпочитано място за игра и релакс от хиляди семейства във Варна. Тя коментира, че в новия паркоустройствен план са заложени много места, където децата да могат да играят свободно, като с оглед на тяхната безопасност оградата на парка ще бъде подновена. Целта е се избегне влизането на безпризорни кучета на територията на парка. „Ще бъде забранено и извеждането на домашни любимци в зоните, където има площадки  за малки деца”, добави Белмезова.

Предстои в района да бъдат изградени нови детски площадки, изцяло в унисон с европейските изисквания за качество и безопасност, както и нова детска кухня.

Майките изразиха радостта си от това, че проблемът с недостига на места в детските градини, който години наред тормозеше варненци, е бил разрешен и сега дори има свободни позиции.