230 нелегални емигранти са заловени в областта за девет месеца
230 нелегални емигранти са заловени в областта за девет месеца / Dariknews.bg

230 незаконно пребиваващи в България лица са заловени на територията на област Стара Загора в периода от началото на 2015 г. до сега. Това обяви директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора старши комисар Иван Чолаков след заседанието на Областния съвет по сигурност, на което бе направен анализ на бежанския поток на територията на областта и на готовността на институциите да реагират при евентуално увеличаване на бежанската вълна.

"За същия период на миналата година заловените са едва 17. Това прави увеличение от близо 15 пъти", коментира още старши комисар Иван Чолаков.

Основната част от тях са задържани при транспортирането им от близки до нашата области - Хасковска, Ямболска, Бургаска, към западната част на страната с цел преминаване на границата и отправяне към Западна Европа.

Броят на получилите статут на бежанци и хуманитарен статут от началото на годината досега в Старозагорска област е 640 души. По данни на ДАНС само 22 са регистрираните на адреси бежанци със статут. По-голямата част от мигрантите напускат областта и се придвижат на запад.

До момента са образувани 8 досъдебни производства срещу лица, които са оказвали незаконна логистична помощ на мигранти чрез осигураване на транспортни средства или превозване към западната граница. Липсват данни за организатори на канали на територията на областта, каза още Иван Чолаков.

Той е изпратил предложение до министъра на вътрешните работи за увеличаване с няколко души на кадровия състав на РПУ Чирпан. Ако то бъде одобрено, новите служители ще бъдат изпратени да наблюдават магистрала „Марица".

Областният управител на Стара Загора инж. Георги Ранов обясни, че институциите, ангажирани с проблема с бежанците, са в пълна готовност да реагират при усложняване на ситуацията. Той каза, че на този етап няма причини за безпокойство у гражданите.

Няма констатирани случаи на напрежение между местното население и чуждестранни граждани. Областният управител призова жителите на областта да сигнализират, ако станат свидетели на незаконно транспортиране на бежанци или при други законови нарушения, свързани с мигрантите у нас.