16- то издание на Зонална изложба „Струма 2015
16- то издание на Зонална изложба „Струма 2015 / netinfo

16- то издание на Зонална изложба „Струма 2015" ще бъде открита на 17 октомври 2015 г., в навечерието на Празника на Св. апостол и евангелист Лука, покровител на всички художници, в Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора" .
„Преди 47 години, на 26 октомври 1968 г., в Галерията в Кюстендил се организира първата обща изложба на художниците от регионите по поречието на Струма (бившите Кюстендилски, Благоевградски и Пернишки окръзи). Случайно или абсолютно точно попадение е изборът на мястото - Кюстендил? Тихата красота на Струма и плодородните поля около бреговете й са вечният извор на вдъхновение за Майстора и неговите следовници от различни поколения - родени тук или трайно свързани с града и околностите му.
През 1977 г. изложбата се организира отново под наименованието Обща зонална изложба „Струма". Установява се нейният статут, периодичност и знак (автор на знака е кюстендилският художник Кирил Гогов). Предвижда се, с вероятно търсената символика на преминаващите последователно през трите окръга води на реката, изложбата да се организира през една година на ротационен принцип в един от градовете - Кюстендил, Перник, Благоевград.
До 1986 г. са организирани седем изложби - четири общи и три младежки. Следва деветгодишно прекъсване до 1995 г., когато Общата зонална изложба „Струма" е възстановена отново. От 1997 г. изложбата става ежегодна, с ново деветгодишно прекъсване от 2004 до 2013 г., когато усилията на общините Кюстендил, Перник и Благоевград, както и на Съюза на българските художници, водят до възстановяване на изложбата чрез организирането на четиринадесетото й издание в Перник. Подкрепата на Съюза на българските художници в провеждането на изложбата и участието на неговите представители в селекционните и наградни журита са неизменна част от организацията по статут", информират от галерията.