2015 - ЕВРОПЕЙСКА ГОДИНА ЗА РАЗВИТИЕ ПРОДОВОЛСТВЕНА СИГУРНОСТ - тема на месец октомври
2015 - ЕВРОПЕЙСКА ГОДИНА ЗА РАЗВИТИЕ ПРОДОВОЛСТВЕНА СИГУРНОСТ - тема на месец октомври / netinfo

Недохранването отнема живота на повече от 3 млн. деца всяка година, а милиони други остават с психически и физически травми за цял живот. Освен това всеки ден една осма от хората страдат от глад, тъй като не могат да намерят или да си позволят достатъчно питателна храна. Гладът и недохранването са пречка за човешкото развитие и могат да причинят конфликти. Когато хората не могат да създават богатство, потенциалът за растеж на тяхната страна намалява. За страните, опитващи се да се изкачат по стълбата на развитието, това е особено тежък удар. Затова е ясно, че ЕС трябва да превърне изхранването на постоянно нарастващото световно население в основен приоритет на развитието.

2015  ЕВРОПЕЙСКА ГОДИНА ЗА РАЗВИТИЕ ПРОДОВОЛСТВЕНА СИГУРНОСТ  тема на месец октомври
netinfo

В миналото градинарството в Кабо Верде е било важен източник на хранителна и икономическа устойчивост в този беден на ресурси архипелаг. Производството на банани по-специално е давало възможност на местните фермери да си осигурят доходи и е обезпечавало съществуването на местните общности. За нещастие повечето плантации са загинали поради суша, замърсяване и болести през 90-те години на ХХ век.

В зората на новото хилядолетие перспективите за възстановяване на сектора изглеждат мрачни, а това заплашва поминъка, социално-икономическото развитие и продоволствената сигурност.  Някога полета в Санта Крус са били пълни с бананови дървета, а сега там няма нищо.

В опит да промени тази тенденция и да стимулира възстановяването на сектора, Европейският съюз финансира създаването на системи за напояване на остров Сантяго. Това довежда до изграждане на големи водни резервоари и инсталиране на силози близо до новите плантации, където мрежа от маркучи може да разпръсква вода на равни интервали.

След като системата е изградена, идва ред на местни фермери да свършат останалата част от работата. Те обработват почвата и засаждат млади бананови дръвчета, внесени от Канарските острови и Бразилия в рамките на проекта. След това заедно с работниците си те поддържат и наблюдават насажденията, докато дърветата пораснат достатъчно, за да почнат да дават плод.

Основните насаждения, отглеждани в момента в Кабо Верде, са фасулът и царевицата, използвани за основни ястия в местната кухня като katchupa и feijoada. Въпреки това те се отглеждат трудно поради липсата на дъждовна вода, така че реколта има само веднъж годишно. Предимството на бананите е, че те дават реколта целогодишно, като узряват на всеки четири месеца.

След като производството на банани е възстановено, фермерите започват да разнообразяват отглежданите от тях култури, като добавят манго, ананас и захарна тръстика. Това са само някои от множеството култури, произвеждани с помощта на системите за напояване и предоставената техническа подкрепа. Други фермери отглеждат драконов плод, къпини, малини, макадамия, личи и други плодове. Освен това финансирано от ЕС проучване в сектора на градинарството помага за оптимизиране производствените възможности, гарантиране стандарти за високо качество и прилагане стратегии за намаляване на уязвимостта на насажденията от болести и запазване на тяхното дълголетие.

Проектът вече е дал възможност на 178 фермери, 43 от които са жени, да отглеждат свои собствени насаждения. Като помага на фермерите да презасеят полетата и да разширят и управляват насажденията си независимо, програмата улеснява бързото култивиране.

Възроденото селско стопанство има силен ефект върху развитието на местната икономика и продоволствената сигурност. Това нараснало предлагане на местна продукция е от полза и за общностите, тъй като води до понижаване на цените и осигурява основни хранителни вещества. Бананите са особено полезни, тъй като съдържат големи количества фибри и калий. Фибрите, например, помагат за регулиране на храносмилателната система, което смекчава ефекта от дехидратацията в резултат на диария - основна причина за смъртност при бебетата и децата. Водейки до намаляване на крайната бедност, недохранването и детската смъртност, програмата засилва успехите на Кабо Верде по отношение на приноса на страната за постигане на Целите на хилядолетието за развитие.

Усилията на ЕС вече започват да дават плодове и с оглед на подхода отдолу-нагоре, ползите от това са предимно за фермерите и местните общности. Като се има предвид текущото разработване на нови плантации, значението на проектите за микронапояване за социално-икономическото развитие е очевидно. Тези проекти са олицетворение на ангажимента на ЕС за стимулиране на глобална продоволствена сигурност, устойчива околна среда и приобщаващ растеж.

Резултати от проекта:

Инициативата с ниски разходи и силен ефект е мобилизирала 2,47 млн. евро и е изпълнявана в сътрудничество с местни партньори.

Проектът вече е дал възможност на 178 фермери, 43 от които са жени, да отглеждат свои собствени насаждения.

В резултат от проекта се появяват 22,2 хектара нови плодови насаждения.

Селскостопанският сектор довежда до развитие на местната икономика и обещава да бъде важен източник на растеж за Кабо Верде.

Инициативата показва колко важни са проектите за микронапояване за местното социално-икономическо развитие и продоволствената сигурност.

2015  ЕВРОПЕЙСКА ГОДИНА ЗА РАЗВИТИЕ ПРОДОВОЛСТВЕНА СИГУРНОСТ  тема на месец октомври
netinfo