Арх. Бузев: Аспаруховият парк е и моя лична кауза
Арх. Бузев: Аспаруховият парк е и моя лична кауза / Дарик Варна, архив

До дни ще започне работа по втория етап на проекта за централния пешеходен ринг. Темповете не бива да се губят, за да не се изтърват сроковете и това да доведе до спиране на финансирането, коментира в предаването „Зала Пленарна“ на Дарик главният архитект на общината Виктор Бузев. Той увери, че администрацията работи активно по всички проекти, независимо от предизборната обстановка.

Вторият етап от дейностите по пешеходния ринг включва два участъка – от „Севастопол“ до входа на Морската градина, и от „Валентина“ по улиците „Преслав“ и „Сан Стефано“ до басейн  „Приморски“. При първия участък ще се работи по разширяване на тротоарите за сметка на пътното платно. Идеята, на която главният архитект държи твърдо, е да се възстанови павираната пътна настилка, която в момента е асфалтирана. Така ще се възвърне обликът на стара Варна. Освен това паветата са вечен материал, поддържат се лесно и са оръжие срещу шофьорите - състезатели, смята Бузев.

Добър облик ще придобие и бул. „Княз Борис I”, по протежението на който е предвидено транспортно озеленяване. Това е ландшафтен проект, а целта е да се запази и поддържа старата растителност в тези територии, обясни той.

Кв. „Аспарухово“ има голям потенциал, затова общината ще насочи усилия за развитието му догодина. В Общия устройствен план е заложено разширяване на южните територии на града, припомни арх. Бузев.

Основен приоритет за администрацията е Аспаруховият парк, посочи Бузев и призна, че това е и негова лична кауза.

„Приключват процедурите по издаване на екологична оценка. Надявам се следващият Общински съвет бързо да приеме плана. В момента няма отреждане на тази територия, но в края на тази година тя трябва да получи необходимия статут и догодина всички атракции да бъдат заложени“, коментира архитектът.

Има идея върху аспаруховия вал да бъде изградена скулптурна композиция, представяща исторически комплекс, а в източната част на парка – рибарско селище. В местност Карантината пък ще бъде разположено рибарско пристанище. Проектите са идейни за момента.

Общината предвижда и изграждане на многофункционална площадка на „Галата“ с игрище, фитнес на открито и детска площадка. Очаква се до дни да бъде издадено разрешителното за строеж. В зоната зад „Морската гимназия“ пък ще бъде построен басейн с олимпийски размери върху общински терен.