Свободата на словото, независимостта на медиите
Свободата на словото, независимостта на медиите / Смешен филм фест, Община Габрово

Смешният филм фест винаги е страхотен и никога не е само кино, защото любителите на седмото изкуство по правило са любопитни, интелигентни и интересуващи се хора. Затова и тази година фестивалът е съпътстван от различни събития, които да направят преживяването по-пълно и очарователно.

„Смешен филм фест“ 6 ще започне с „Треска за кино”, като препратка към незабравимия филм на Чарли Чаплин, само че в главните роли ще видим и чуем музикантите от оркестър „Габрово“. На 12 октомври, понеделник, от 17 часа на откритата сцена на ул. „Радецка”, с изпълнения на популярни мелодии от филми, музикантите ще усмихнат габровци и ще ги настроят на фестивална вълна.

Непосредствено след концерта, от 18.00 ч. в Музей „Дом на хумора и сатирата”, Н. Пр. посланикът на Кралство Белгия г-жа Аник Ван Калстър ще открие изложбата „Свобода на словото. Независимостта на медиите през погледа на белгийски и български карикатуристи”. Изложбата съдържа 28 табла на 15 български и 13 белгийски карикатуристи, носители на различни престижни награди в своите области и се реализира в рамките на Дните на Белгия в България.

Сряда, 14 октомври, ще ни срещне с драматурга Марин Дамянов, който ще представи книгата си „Самурай от Надежда“. Мястото е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов”, часът 16.30, а с автора можете да поговорите освен за разказите и романите му, и за филмите „Маргарит и Маргарита“ , „Козият рог“ (1994), „Огледалото на дявола“, „Следвай ме“, „Лейди Зи“, „Братът на охлюва“, в които е или автор на диалозите или съавтор на сценариите.

Къде другаде да прекараме четвъртъка, ако не на Веселия четвъртък в музея „Дом на хумора и сатирата“. Там ще ни посрещнат Джеки Стоев и Джони Пенков, които вече са неизменна част от феновете и гостите на „Смешен филм фест“. Този път те ще представят не филм, а книгата си „Надали, ама а дано/А дано, ама надали“, под заглавието на която привлича изречението „Истории със сексуален и политически характер“. Датата е 15 октомври, а часът 16.30.

В понеделник, 19 октомври, в регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ ще бъде представена още една книга „Хартиеният принц”. Ще присъстват авторката Владислава Войнович и преводачката на хърватска литература Русанка Ляпова. Филмът ще бъде прожектиран в събота, в 11.00 часа, така че срещата е чудесна възможност да запознаем децата си със сюжета в различни варианти. Първоначално Владислава Войнович създава „Хартиения принц“ като сценарий за филма, който е продуциран от съпруга й, а дъщеря й играе главната роля. По-късно решава, че иска да разгърне историята и да я направи по-смешна. Така се появява и книгата. Срещата ще бъде в 16.30 часа.

Всички съпътстващи фестивала събития са с вход свободен. Филмите от модул „Златни комедии” също са с вход свободен, за всички останали прожекции цената на билета е 3 лв.

Пълната програма на фестивала може да видите на  www.filmfest.gabrovo.bg

Касата на зала „Възраждане” ще работи от 12 до 19 октомври със следния график:

ПОНЕДЕЛНИК, 12 ОКТОМВРИ

18.00 – 19.00 часа

ВТОРНИК, 13 ОКТОМВРИ

17.00 – 20.00 часа

СРЯДА, 14 ОКТОМВРИ

18.00 – 20.00 часа

ЧЕТВЪРТЪК, 15 ОКТОМВРИ

18.00 – 20.00 часа

ПЕТЪК, 16 ОКТОМВРИ

16.30 – 20.30 часа

СЪБОТА, 17 ОКТОМВРИ  и  НЕДЕЛЯ, 18 ОКТОМВРИ

10.00 – 11.00 часа

15.30 – 20.00 часа

ПОНЕДЕЛНИК, 19 ОКТОМВРИ

17.00 – 20.00 часа