Националната галерия в Лондон представя изложба с портрети от Франсиско Гоя
Националната галерия в Лондон представя изложба с портрети от Франсиско Гоя / снимка: Guliver/Getty Images

В Националната галерия в Лондон днес се открива най-значимата организирана някога изложба с портрети от Франсиско Гоя (1746 - 1828), предаде АФП. Тя включва 70 творби и разкрива новаторския му гений.

Животът му обхваща повече от 8 десетилетия, през които Гоя, роден преди Моцарт и Казанова и надживял Наполеон Бонапарт, е бил свидетел на поредица драматични събития, променили хода на историята, оповестиха от галерията.

Портретите съставляват една трета от творбите му. Близо половината от около 150 негови творби, които са достигнали да наши дни, са включени в изложбата, озаглавена „Гоя: Портрети”, уточниха от Националната галерия в Лондон, която ежегодно се посещава от 6 милиона души.

Гоя е бил дворцов художник при управлението на испанския крал Карлос Четвърти и е бил сред предпочитаните от испанската аристокрация творци. Той е комбинирал работата си като дворцов художник със създаването на поредица творби, посветени на опустошителните последствия от войната.

„Никога досега не е имало изложба, фокусирала вниманието върху портретите от Гоя”, заяви кураторът на изложбата Завиър Брей. „Струваше си обаче да се организира подобна изложба, защото тя свидетелства за съзряването на Гоя като творец”, споделя кураторът. Според Брей изложбата има амбицията да реабилитира Гоя като един от най-великите портретисти в историята, който е имал новаторски и неконформистки подход.

Брей дава за пример две картини от началото и края на кариерата му – „Семейството на инфанта Дон Луис де Бурбон”, нарисувана през 1783-1784 г., и автопортрет от 1820 г.

Източник: БТА