Едно излизане на снегорини в столицата струва 650 000 лева
Едно излизане на снегорини в столицата струва 650 000 лева / снимка: БГНЕС, архив

Еднократно излизане на снегорините в столицата струва на общината 650 хил. лева. Това заяви зам.-кметът по екология Мария Бояджийска и поясни, че близо 18 млн. лева е бюджета на общината за зимно почистване. Тази година контролът върху фирмите, които отговарят за снегопочистването ще бъде изключително завишен, допълни ресорният зам.-кмет. За 1 декар непочистен и необработен район санкцията е 500 лева, а за една непочистена спирка след 7.30 часа сутринта глобата е 2000 лева.

Близо 220 машини ще са на разположение на Столична община за снегопочистването през зимните месеци. Освен необходимата техника фирмите, които отговарят за разчистването са длъжни да предоставят соли и препарати против заледявания. Зам.-кметът на София Мария Бояджийска изрази надежда времето да бъде благоприятно, тъй като снегопочистването излиза скъпо на местната власт.

„Над 18 млн. е бюджетът всяка година. Подготвяме в момента бюджета и за следващата година, имаме достатъчно средства да осигурим в случай на снеговалеж през ноември и декември. Надяваме се все пак времето да е с нас, за да не се правят прекомерни разходи. Едно обработване и почистване на столицата еднократно струва над 650 000 лева, което е значителна сума", каза Бояджийска.

Рязко увеличение на санкциите за снегопочистващите фирми са предвидили от Московска 33.

„За един декар непочистена и необработени площи, санкцията е 500 лева, за една непочистена спирка след 07:30 ч. санкцията е 2000 лева. Има съответни срокове за отстраняване на тези нарушения и тяхното установяване и в случай, че в рамките на този срок не е отстранено нарушението, санкцията се налага двукратно, така че контролът е завишен", допълни зам.-кметът на София.

Паралелно с техниката се оборудват машините с датчици, така че тяхната работа да се следи в реално време през GPS система.