Слагат камери на варненските гробища
Слагат камери на варненските гробища / снимка: Google Street View

На гробищните паркове във Варна поетапно ще бъдат поставени камери, което цели подобряване на сигурността там. Това съобщи за Дарик зам.-управителят на общинската фирма „Обреди" Стефан Вътов.

На старите и новите гробища има монтирана само по една камера, което е крайно недостатъчно. В момента се прави проучване, след което ще бъде обявена и обществена поръчка за избор на фирма-изпълнител, обясни Вътов.

Гробищните паркове имат проблем със сигурността, който е на път да бъде решен и със смяна на фирмата, която охранява местата за вечен покой. Договорът с предишната фирма е бил прекратен заради големия брой жалби за счупени паметници, откраднати фенери и букви. Жалби са били получавани всеки ден, разкри зам.-шефът на „Обреди".

Новият договор за невъоръжена охрана е сключен в началото на октомври. Избраната частна фирма вече бди денонощно за сигурността в Гробищен парк „Централен" (старите гробища) и Гробищен парк „Запад" в с.Тополи (новите гробища). Под охрана със СОТ са и Ритуална зала и съседната сграда на ул."Крали Марко", където се помещават администрацията и касата на „Обреди".

Съгласно сключения договор, при кражби, грабеж, повреждане, унищожаване или друга форма на престъпно посегателство срещу охранявания обект, охранителната фирма отговаря 100 % з нанесените вреди. Договорът с фирмата е за срок от 3 години. Според публикуваната в сайта на „Обреди" оферта, общинското дружество ще плаща на охранителите по 10 700 лева (без ДДС) месечно. По този начин се вмества в посочената прогнозна стойност на обществената поръчка, която е 390 000 лева за 36 месеца.

Миналия месец в старото гробище в „Аспарухово" е имало случай на масово чупене на надгробни паметници. След назначаването на пазач посегателствата там са спрели, разкри още Стефан Вътов.

"Обреди" ЕООД управлява Централен гробищен парк Варна, гробищен парк "Запад" /до с.Тополи/ и гробищните паркове в "Аспарухово", "Кантара", "Галата" и "Виница".