Данаил Папазов: Туристическата такса ще се реинвестира в туризма
Данаил Папазов: Туристическата такса ще се реинвестира в туризма / netinfo

По-голямата част от туристическата такса да се реинвестира в туризма. Това е основният ангажимент, който кандидатът за кмет на Варна Данаил Папазов пое към бранша. Папазов, заедно с кандидатите за общински съветници от „Живот за Варна“ проф. Стоян Стоянов, Божидар Чапаров, Кирил Киров и Светослав Трайков, се срещна с представители на Варненската туристическата камара.

Домакин на разговорите бе Жельо Душев, председател на камарата. Участие взеха и представители на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите, на Съюза на екскурзоводите в България, браншовици.

„Ангажирам се, ако бъда избран за кмет, средствата, които сега плаща браншът за допълнителна полицейска охрана през летния сезон в курортите, да се поемат от бюджета на общината, както е било преди. Също така срещите ми с Вас ще бъдат регулярни. При това целогодишно, а не като в момента само преди началото на летния сезон”, обърна се към представителите на камарата Папазов.

От бранша коментираха, че през този сезон от туристическа такса в общината са влезли 4 300 000 лв. От концесии на плажове около 2 500 000 лв. „От тези суми незначителна част е реинвестирана в инфраструктурни подобрения, организиране на борси и културни събития на територията на курортните комплекси. Същото се отнася и за благоустрояването на морските плажове”, оплакаха се браншовиците.

Като основен бе поставен и проблемът с недостига на кадри в разгара на летния сезон. В тази връзка проф. Стоянов предложи камарата, съвместно с Икономическия университет и Колежа по туризъм, към него да адаптират учебните планове с потребностите на туристическата практика. Целта е да се повиши подготовката на колежаните в сферите, в които туристическият бранш изпитва най-остра нужда. В тази насока участниците в срещата се обединиха около идеята да се наблегне върху практиката в обучителния процес като за целта се оборудват тренировъчни зали в новопридобитата сграда за колежа.

Пред браншовиците от камарата Данаил Папазов и кандидатите за общински съветници представиха основните акценти в управленската си програма. Там са заложени мерки за удължаване на туристическия сезон и развиване на алтернативните форми – културен, балнео, спортен, конгресен, фестивален туризъм и т.н. При изготвянето на програмата си, сме използвали препоръките на Туристическата камара и имаме готовност да работим по всяко ново добро предложение, заключи Папазов.