Даниел Панов: Трапезица ще приема туристи до една година
Даниел Панов: Трапезица ще приема туристи до една година / снимка: Пресцентър ГЕРБ

Даниел Панов обяви, че крепостта Трапезица ще приема туристи и ще бъде отворена до една година. В момента на историческия хълм се реализира проект за реставрация, социализация и подобряване на туристическата инфраструктура. Финансирането в размер на близо 3 милиона лева бе осигурено от фондация от Азербайджан. Възстановява се част от западната крепостна стена, три църкви, оформя се атрактивен музей и се създава централна туристическа алея.

Основната заслуга проектът да се случи е на Даниел Панов. В ролята си на кмет на община Велико Търново в мандат 2011-2015 г. той направи впечатляваща презентация пред президента на Азербайджан Илхам Алиев. Панов бе единственият кмет, който бе поканен на официалната среща между Алиев и премиера на България Бойко Борисов.
„Трапезица е крепост, която е свързана не само с историята на Велико Търново, но и на България. Стараем се не само да съхраняваме и пазим културно-историческото наследство, но и да отваряме нови обекти и атракции, които за удължават престоя на туристите”, обясни Даниел Панов.

Разширяването на Мултимедийния посетителски център „Втора българска държава” с още два етажа /близо 1000 кв.м/ също е вече предначертан проект за развитието на туризма в настоящия планов период на европейските програми, изготвен от екипа на Даниел Панов. Същото важи за разработките за цялостна реконструкция на 36 улици, площадни пространства, изгледни площадки и музейни сгради в старата градска част, както и за оформянето на археологически парк в квартал „Асенов”. Всички проекти са с гарантирано рамково финансиране по ОП „Региони в растеж”, с вече внесена инвестиционна програма.