Започва изграждане на мрежа от центрове за  лечение на инсулти в България
Започва изграждане на мрежа от центрове за лечение на инсулти в България / МУ Варна

Доц. д-р Силва Андонова от Университетската болница „Св. Марина“ във Варна оглави секция по инсулти към Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика. Това стана ясно на състоялия се от 2 до 4 октомври в София Първи национален конгрес по невросонология и мозъчна хемодинамика с международно участие, организиран по случай 10-годишния юбилей на сдружението. Инициативата е на Университетската болница „Св.Марина“ и Медицински университет – Варна.

По предложение на доц. Андонова, Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика (БАНМХ), чийто председател е акад. Е. Титянова, взе решение за обособяване на секция по инсулти към сдружението. Създаден бе Координационен комитет с председател доц. Силва Андонова, включващ локалните координатори на българските центрове в SITS регистъра: д-р Ив. Петров (МБАЛ Шумен), д-р Т. Митева (МБАЛ Търговище), д-р В. Андонова (МБАЛ „Св. Пантелеймон“ Пловдив), д-р Р. Калпачки (УМБАЛ „Св.Анна“, София) и др.

Очаква се до края на тази година броят на българските болници, участващи в международния регистър, да се увеличи, а страната ни да се възползва от възможностите да въведе съвременен модел на обслужване на болни с мозъчен инсулт с логистичната подкрепа на инициативата ESO EAST, насочена специално  към потребностите на държавите от Централна и Източна Европа, уточни доц. Андонова. Този проект на Европейската организация по инсулти ще бъде разработен с отчитане на спецификата на страните от региона и динамиката на процесите в тях, допълни още тя.

Като център с най-богат опит в приложението на интравенозна тромболиза в страната, Университетската болница „Св. Марина“ и Медицинският университет във Варна поемат инициативата за изграждане на мрежа от центрове за лечение на инсулти в страната.

Това ще стане чрез обучение на регионалните координатори по модела на международния регистър SITS и обучение на екипи от специалисти, ангажирани в лечението на острите инсулти, което е първата стъпка в борбата с мозъчните инсулти. За лечение с тромбектомия (механична екстракция на тромба от мозъчните артерии) е необходимо специфично обучение на специалистите, единодушни бяха участниците в конгреса.

В конгреса взеха участие над 300 лекари, сонолози и студенти от България, Австрия, Швейцария, Сърбия, Македония, Русия, Грузия и др. Мероприятието бе открито от изобретателя на транскраниалната доплерова сонография проф. Рюн Аслид (Берн, Швейцария).Основен акцент на събитието бяха иновативните методи за лечение на мозъчния инсулт, представени от проф. Курт Нидеркорн (Медицински университет – Грац, Австрия), академик Е. Титянова (СУ “Св. Климент Охридски“ София), доц. Иво Петров (Сити клиник София) и др.