В Полицията връчиха тържествено сертификати за обучение по програмата „Киберскаут
В Полицията връчиха тържествено сертификати за обучение по програмата „Киберскаут / odmvr.pleven

30 деца от пети и шести клас от четири училища в област Плевен - Прогимназия „Цветан Спасов" в Плевен, Основно училище „Д-р Петър Берон" - Плевен, училище „Д-р Петър Берон" в Червен бряг и Основно училище „Христо Ботев" в село Милковица, община Гулянци, преминаха курс на обучение по програмата „Киберскаут".

Екип от експерти при Национален център по безопасен интернет проведоха двудневното обучение - на 5 октомври и на 6 октомври, като основните теми бяха „Какво е интернет днес и какви са начините, по които го ползваме"; „Какви рискове и опасности за деца крие интернет", „Социалните мрежи - особености и рискове", „Насилието - реално и виртуално". Това информираха от пресцентъра на полицията в Плевен.

сертификатите за обучение бяха връчени от зам.-директора на ОДМВР-Плевен комисар Валери Петков и началника на РИО-Плевен Албена Тотева.

Програмата е амбициозна и отворена за нови идеи и допълнения. Формата на обучение е извънкласна. Принципите на обучение са доброволност, активност на участниците, съзнателност - превръщане на знанията в убеждения и умение самостоятелно да се ползват знанията на практика; нагледност, системност, дисциплинираност, работа в екип, отговорност за собствените действи, зачитане на човешкото достойнство.

Идеята на обучението е забавлявайки се децата да получат знания и умения за опазване на своя живот и този на своите близки и приятели, справяне в трудни ситуации с различни предизвикателства - вкъщи, в училище, на улицата, в дискотеката и заведения; своите права и отговорности пред обществото и работа в екип, уважение и толерантност към чуждото внение и различните от тях.