Проверяват земеделците с еднодневни трудови договори
Проверяват земеделците с еднодневни трудови договори / Дарик Сливен, Архив

Текат засилени проверки на земеделски производители за трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден в Сливенска област. Това съобщи за Дарик директорът на Инспекцията по труда в Сливен Ирена Иванова.

От 21 юли до края на септември в областта са проверени 108 земеделски производители. Не са констатирани нарушения, добави Иванова и уточни, че целта на капаманията е и разясняване на указанията и превантивна дейност.

Според регистъра на земеделските производители в Сливенска област регистрираните земеделци са 2461, трудови договори са предоставени на  5941.

Те са за извършване на краткотрайна сезонна селскостопанска работа, за бране на малини, пипер, домати, краставици, круши, ягоди, праскови, кайсии и др Образците на трудовите договори за един ден се предоставят от Инспекцията по труда след изплащане на осигурителните вноски в НАП.

Работещите по този вид трудов договор не ползват платен годишен отпуск и отработеното време не се зачита за трудов стаж.

По думите на Ирена Иванова Сливенска област е  на четвърто място след Стара Загора, Търговище и Пловдив по брой раздадени трудови договори за един ден.