ВиК - Габрово отказва да бъде въвличано в политически интриги
ВиК - Габрово отказва да бъде въвличано в политически интриги / DarikNews.bg

Във връзка с публикация на 05.10.2015 г. с първоначално заглавие „Габрово на воден режим“ и променено заглавие „След години Габрово ще бъде на воден режим“, ВиК - Габрово изразява следната позиция:

Няма опасност от въвеждане на режим на водата в Габрово. Наличният воден обем в яз.”Христо Смирненски” е достатъчен да осигури нуждите за питейно-битово водоснабдяване на населените места, които съоръжението обслужва.

Към момента работният обем на язовира е 18,6 млн. куб. метра вода. Експлоатацията на язовира се извършва съгласно действащата нормативна база и изисквания. Поради своя статут, ежегодно съоръжението е обект на проверки от страна на оторизираните държавни органи.

Относно надстройката на язовирната стена, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е изготвило проект - „Мерки за възстановяване на проектната конструктивна устойчивост с дълготрайно обезпечаване водоплътността на стоманобетонната конструкция на надградената част на язовир „Христо Смирненски“. Вече е издадено разрешително за строеж от главния архитект на Община Габрово и предстоят процедури за избор на изпълнител. След изпълнението на проекта, надстройката ще бъде въведена в експлоатация.

Новите съоръжения, изпълнени в рамките на Интегриран проект за водния цикъл на гр. Габрово, са в режим на нормална експлоатация от Оператора, като вече отчитаме всички извършени подобрения от тази инвестиция, свързани с намаляване на подаваните водни количества, на техническите водни загуби и на необходимостта от непрекъснати ремонти и профилактика в обхванатите от проекта райони.

В този смисъл, ВиК - Габрово, в качеството си на заинтересована страна и партньор при подготовката и реализацията на инвестицията, счита че инвестиционната програма за подмяна на 120 км от старата водопроводна и канализационна мрежа, както и реконструкцията на двете пречиствателни станции - за питейни и отпадъчни води, е изпълнила своите цели за постигане на надеждност и ефективност на ВиК системата на града.

Считаме, че предизборната кампания не е причина да се манипулира общественото мнение, чрез публикуване в медийното пространство на неистини, които всяват смут и безпокойство в габровци.

ВиК - Габрово категорично отказва да бъде въвличано в политически интриги, но като фирма, отговорна пред своите клиенти и потребители, не можем да оставим без коментар подобни информации, уронващи репутацията на дружеството.

Апелираме, публичното пространство да бъде използвано почтено и коректно.

„В и К” ООД - ГАБРОВО