Проф. Анелия Клисарова и членовете на Морската камара обсъдиха проекта за новото пристанище
Проф. Анелия Клисарова и членовете на Морската камара обсъдиха проекта за новото пристанище / netinfo

„За Варна и за морето трябва да се говори като за религия. Това, което се случва реално в града обаче е трагично". Това каза кап. Ангел Анегностиев при срещата на независимия кандидат за кмет на Варна проф. Анелия Клисарова с представители на Българската морска камара и морския бизнес. „Срещата беше изключително полезна за мен, но констатациите наистина са повече от тревожни", сподели проф. Клисарова.

„Варна има прекрасни възможности за развитие, но съвсем умишлено се създават пречки. Да вземем един от най-дискутираните провалени проекти - този за пристанището. Не зная защо управниците ни не могат да проумеят, че това пристанище не е само варненско, то е българско, а ние по никакъв начин не сме конкурентно способни. Градът ни и държавата ни имат нужда от експерти и професионалисти, които да решават проблемите ни, а не от партийни кадри, които съсипват икономиката", каза председателят на Камарата кап. Богдан Богданов.

Проф. Клисарова отговори с елементарен пример от практиката си като министър на образованието: „С помощта на трима експерти разработихме и подготвихме оперативната европрограма „Наука и образование за интелигентен растеж" на стойност 1 млрд. лв., но след смяната на правителството програмата щеше да остане без административен капацитет, който да я осъществява, тъй като експертите бяха заменени с хора, които не познаваха проекта. Затова, когато се работи за хората в тази държава, за варненци, трябва да се облягаме на опита и професионализма на доказани експерти".

Според кап. Пламен Йонков проблемите с морския бизнес са огромни и неизброими, но с желание от страна местната администрация има възможност те да бъдат решени. „Трябва да направим така, че да печелим от морето. Парите от варненското пристанище примерно отиват в София, а то трябва да се развива. Как да стане? Липсва пълен контрол. В изборно време всеки обещава, но реално не се изпълнява нищо".

„Туризмът е основен поминък на много варненци, но той не трябва да ги обременява. А реално се случва това - с трафици, по-скъп живот и много други. Нашата администрация трябва да мисли предимно за варненци, а държавата и общината са ни обърнали тотално гръб. Хората вече не вярват в институциите и това трябва да се промени", допълни кап. Анегностиев.

След като бяха обсъдени проблемите, свързани с морето, дебатът продължи с икономиката, туризма, инфраструктурата и всичко, касаещо Варна. Проф. Клисарова поем ангажимент, че, като стане кмет, ще има регулярни месечни срещи с представители на Българската морска камара, на които не просто ще се говори и ще се представят проблемите. На тях ще се търсят експертни мнения за отстраняването им

„Не ме е страх от битки и зная, че с упоритост може да се постигне много. С ваша помощ могат да се променят нещата", заяви проф. Клисарова.