Отличиха личности на годината
Отличиха личности на годината / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Благоевградски общественици получиха приз за принос към културата, образованието, спорта и други професионални сфери.

За изключителен принос в развитието на инфраструктурата в Благоевград посмъртно бе отличен със званието „Почетен гражданин” зам.- кметът по строителство в периода 1991- 1995 инж. Александър Янев.

Наградата получи синът му Георги Янев.



Призът „Почетен гражданин” на Благоевград, за цялостен принос в развитието и популяризирането на спорта, не само в България, но и по целия свят, бе определена за Марио Богданов- вицепрезидент на международната федерация и президент на Българската федерация по Таекуон-До ITF.

По време на тържествената сесия на Общинския съвет в Благоевград, проведена в залата на Драматичния театър, бяха отличени благоевградчани в 10 категории „Личност на годината”. 

В категорията „Бизнес и предприемачество” определиха Анжела Лазова и Тодор Наков, „Здравеопазване“- д-р Валентин Славов, „Култура”- Стойне Миленков, „Медии” – Иванка Лалева, „Спорт”- Андон Шавулев, „Образование”- Костадин Калинов, „Хора в неравностойно положение”- Катя Сейменска , „Морал”- Мирела Кючукова и в категория „Съхранение и традиции”- Илия Илиев.

Награди получиха и талантливите деца на Благоевград. С великолепно изпълнение на песен за Благоевград, Аленсандрина Механджиева и Лъчезар Кацарски искрено развълнуваха публиката.

След церемонията, хиляди жители и гости на града станаха част от концертът на ансамбъл „Пирин”, които чрез танц и песен пресъздадоха историческите моменти на нетрадиционна сцена пред паметника на Димитър Благоев. Осветлението се заглуши и хиляди светлини преминаха по сградата на Община Благоевград.

Миг след това започна очакваното 3D мапинг шоу, което и този път надмина фантазиите на благоевградчани. Над финалния надпис- „103 години свобода” се изля и фонтан от светлина в кулминационната заря, която освети небето над Благоевград.