Предприемачеството - ценно качество за всеки от нас
Предприемачеството - ценно качество за всеки от нас / Снимки: Анджела Иванова

Думата „предприемачество" често бива разбирана по много различни начини. За международния екип на проекта GEP VET предприемачеството обхваща чувството на инициативност, предприемчиво мислене, новаторство, креативност, гъвкавост, готовността за поемане на рискове и умения за вземане на решения. Всички тези умения, съчетани и обогатени със знанията за оценка на една бизнес идея/възможност, както и начините за нейното маркетиране, залягат в основата на предприемаческия потенциал в GEP VET.

Неслучайно проучванията сочат, че в организационен контекст предприемачеството е двигател за търсене на нови възможности, води до иновативност в процеси, продукти и бизнес модели и често бива наричано „новото конкурентно предимство".

И ако вече ви се е приискало да насърчите и своите предприемачески умения, предлагаме ви някои ценни съвети на известни български предприемачи, които те споделиха в рамките на заключителната конференция по проекта GEP VET.

Според основателя на Software University Светлин Наков, в предприемачествтото човек трябва първо да разбере как не се прави. Той допълва своята максима, че да правиш бизнес е много просто - „трябва да даваш достатъчно голяма стойност на достатъчно много хора".

Предприемачеството  ценно качество за всеки от нас
netinfo

Символът на успешното предприемачество - основателят на M3 Communications Максим Бехар - разказа за умението да останеш успешен при пълна промяна на бизнеса, разкривайки своята рецепта за успех, наречена „3хS":

S - speed;S - simplicity и S - self-confidence. Напук на максимата да се учим от грешките си, Максим Бехар насърчава да се учим и от успехите си.

Серийният предприемач Христо Попов пък разкри кои са най-големите митове за предприемачеството.

Това са именно митовете, че предприемачите трябва да имат..:

Мит 1: ... добро образование.
Мит 2: ... уникална идея.
Мит 3: ... план
Мит 4: ... пари
Мит 5: ... партньори

Според Попов мит е също така, че предприемачеството е свобода, но той допълва с усмивка, че това все пак остава най-добрата работа за него. Защото магията се крие именно в разнообразието, във възможността да рисуваш върху чист лист хартия, и да оставиш следи...

Предприемачеството  ценно качество за всеки от нас
netinfo

В тази посока е и посланието на самия екип на проекта GEP VET, взаимствано от цитат на един от най-успешните предприемачи в света Стив Джобс: „Stay hungry, stay foolish."Не спирайте да търсите, да опитвате, бъдете ‚гладни‘ за нови идеи и възможности, имайте смелостта и дори известна доза лудост, за да ги реализирате".

За всеки, който иска да насърчи уменията за предприемчивост и предприемачество за себе си и своите служители и колеги, проектът GEP VET e създал и напълно безплатната платформа за обучителни материали „GEP VET Online Toolbox", която може да откриете на www.toolbox.gepvet.eu.

"Проектът GEP VET е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Настоящата публикация отразява вижданията единствено на авторите и Комисията не носи отговорност за каквато и да било евентуална употреба на съдържащата се в нея информация."