Прокуратурата подхвана незаконния ремонт на джамията „Магбул Ибрахим паша“
Прокуратурата подхвана незаконния ремонт на джамията „Магбул Ибрахим паша“ / Радка Минчева, архив
Прокуратурата подхвана незаконния ремонт на джамията „Магбул Ибрахим паша“
82099
Прокуратурата подхвана незаконния ремонт на джамията „Магбул Ибрахим паша“
  • Прокуратурата подхвана незаконния ремонт на джамията „Магбул Ибрахим паша“

Окръжна прокуратура в Разград образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, организирал и ръководил противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство – джамията „Макбул Ибрахим паша” в града - съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.

Дейностите в джамията „Магбул Ибрахим паша“ са извършени в периода от края на юли до 5 август 2015 год. и  е престъпление по член 277а, ал. 6, във връзка с ал. 4 от Наказателния кодекс – уточняват от държавното обвинение. Според прокуратурата това е нарушение на Закона за културното наследство и се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от две до десет хиляди лева.

На 6 август тази година по сигнал на община Разград за нерегламентиран ремонт в джамията Окръжна прокуратура в Разград разпореди проверка. Общински служители установиха на място, че в третата по големина джамия на Балканския полуостров, която е включена в каталога на ЮНЕСКО, строителни работници без разрешение и необходимата документация ремонтират отвътре сградата, паметник на културата. В момента на проверката работниците полагат циментова замазка на пода и е изградено частично скеле. По обясненията на работниците те са наети от лице от Дулово – съобщават още от Апелативна прокуратура-Варна.

Макар за държавното обвинение ръководителят на незаконния ремонт да е неизвестен, още в деня на оповестяване на инцидента, името му бе обявено от общинската управа в Разград. По думите на кмета Денчо Бояджиев човекът се казва Бюрхан Ариф Сюлейман и по външен вид прилича на сулафит – с дълга къносана брада.

Под излетия бетон, за който се предполага, че е около 15 кубика, са останали разкопки, правени преди години, които установили, че в основите на джамията „Магбул Ибрахим паша“ е имало друга, по-стара джамия.