78-годишна шуменка олекна с 2000 лева при нов вид телефонна измама
78-годишна шуменка олекна с 2000 лева при нов вид телефонна измама / www.novini.bg

78-годишна жена от Шумен е била измамена с 2000 лева, съобщават от местната полиция. Около 17:00 часа вчера на домашния й телефон звъннала дама, който се представила за нейна родственица. Помолила "леля" си да се обади в търговска верига, която предлагала изключително изгодна оферта за отоплителни уреди. "Племенницата" оставила мобилен телефон за връзка с търговците.

След няколко проведени телефонни разговори с различни хора възрастната жена се усъмнила. Тогава на домашния й телефон се обадил мъж, който се представил за служител на полицията. Обяснил, че разговорите са проследени, че става въпрос за телефонни измамници и че трябва да съдейства на полицията да ги заловят. За целта трябвало да си уговори среща с измамниците, да им предаде исканата сума, а в този момент "полицаите" ще задържат мъжете, а парите ще й бъдат върнати веднага.

Жената изпълнила всички указания, които й били дадени и предала 2000 лева на непознат. Била разиграна сцена със задържане на мъж пред очите й. Казали на жената, че патрулен автомобил ще я вземе от дома й и ще бъде отведена в полицейското управление да разпознае измамника. Малко по-късно 78-годишната жена разбрала, че е измамена. Започнато е досъдебно производство.