Военно формирование 22220-Сливен тържествено отбеляза 65 години от зачисляване на бойното си знаме
Военно формирование 22220-Сливен тържествено отбеляза 65 години от зачисляване на бойното си знаме / Военно формирование 222200

Военно формирование 22220-Сливен отпразнува 65 години от зачисляване на бойно сито знаме с указ № 532 на Президиума на Народното събрание от 06 октомври 1950 г. Във връзка с тържествената годишнина в Сливен на 5 октомври се срещнаха бивши и настоящи командири и военнослужещи, свързали служебен и житейски път с формированието.

Тържествата започнаха в 15 ч. На 5 октомври  на централния плац на формирование 22220. Сред официалните гости бяха трима висши офицери, чийто служебен път е свързан с танковите войски: командирът на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев, началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Атанасов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров.
Своето уважение изразиха областните управители на Сливен Димитър Сяров и на Русе Стефко Бурджиев, присъединявайки се към празника на формированието, дислоцирано в Сливен и част от него в Русе.

Благослов към българското воинство отправи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий.

Тържественият ритуал на плаца включваше празнично слово, заповеди за награждаване, тържествен марш, парадно преминаване на танкове Т-72, поднасяне на венци и цветя пред паметника на танкиста.

Бяха прочетени заповеди за награждаване и отличените военнослужещи и цивилни служители получиха награди, връчени от командващия Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров, от командира на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев и от командира на в.ф. 22220 полковник Любомир Вачев.

От 17 ч. в голямата зала на Драматичен театър „Стефан Киров” беше прожектиран документален филм „За желязото, стоманата и мощта”, посветен на  65 години от връчване бойно знаме на формирование 22220 и на 80-годишнината от създаването на танкови войски у нас. Празничният концерт  включваше изпълненията на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България и на Ансамбъл за народни песни и танци-Сливен.

Веднага след това, след 19 часа, на площад „Хаджи Димитър” започна атрактивният  концерт на сборен военен духов оркестър, съставен от военните духови оркестри на в.ф. 22 220 и на в.ф. 34750.

Последвалата тържествена заря-проверка беше кулминационният завършек на тържествата.