Даниел Панов: Благодарение на архитектите развиваме концепцията за Старото военно училище
Даниел Панов: Благодарение на архитектите развиваме концепцията за Старото военно училище / снимка: Пресцентър ГЕРБ

Даниел Панов благодари на архитектите от Велико Търново за развитието на концепцията за Старото военно училище. „По идеята за нов и зелен градски център се работи усилено. Вече имаме гарантирано рамково финансиране за терена по новата оперативна програма „Региони в растеж. Знаете, че Велико Търново отново е сред най-големите български градове и е във Втора агломерация заедно с Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора. Това ни дава още по-големи възможности в настоящия планов период на европейските програми. Вече имаме достъп до средства за спортна и транспортна инфраструктура”, обърна се Даниел Панов към представителите на Съюза на архитектите в старата столица.

Експертите оцениха изминалия мандат, в който Панов бе кмет на община Велико Търново, като успешен, с добри и ползотворни взаимни контакти. Аудиторията благодари на Даниел Панов, че е имала възможността да участва във взимането на важни решения за старата столица. Кандидат-кметът на ГЕРБ за Велико Търново увери архитектите, че с тяхна подкрепа доброто взаимно сътрудничество и видимите резултати ще продължат и през следващите четири години.

Над два часа продължи разговорът между Даниел Панов и великотърновските архитекти. Бяха засегнати редица теми, свързани с бъдещите проекти, които вече имат гарантирано рамково финансиране по ОП „Региони в растеж”. Най-интересна бе темата за старата част на Велико Търново, която ще бъде изцяло преобразена. Засегнат бе и въпросът за поддръжката на частните сгради в Старо Търново, които са паметници на културата.

Даниел Панов подчерта, че още през следващата година този въпрос ще намери решение с нов законопроект за устройство на територията, който ще разшири правомощията на държавата и общините спрямо бездействащите собственици. Кандидатът за кмет на Велико Търново заяви, че в най-скоро време градът отново ще разполага с местни представители на Националния институт за недвижимо културно наследство. Двете щатни позиции бяха премахнати по времето на Кабинета Орешарски. С възстановяването им няма да се губи време при одобряване на проектите за реставрация и ремонт на сгради паметници на културата.