Какво е лумпен?
Какво е лумпен? / ThinkStock/Getty Images
Какво е лумпен?
82093
Какво е лумпен?
  • Какво е лумпен?

Откъде е произходът на думата лумпен и правилна ли е употребата й?

Лумпен наистина стана много популярна дума. Да, опасяваме се, че истинското й значение вече се е поразмило.

Думата лумпен влезе в речника ни, ако си спомняте, след 1990 година, когато някой от политиците от левицата я изтърси, визирайки определени свои противници. Дори онези, които не знаеха какво точно значи, възприеха интуитивно, дори фонетично думата, и започнаха да лепят етикета както им падне.

Всъщност става дума за класически марксистки термин, което обяснява, защо употребата и дойде от хора с марксистка закалка. На немски лумпен значи парцал. Но в общественият смисъл се използва по-дългото понятие лумпен-пролетариат. Лумпен е само съкратено, защото лумпен-пролетариат е твърде дълго, а и един марксист не би нарекъл така нещо, което съдържа думата пролетариат в него. Нали пролетариатът е онова, което социалистите защитават. Маркс в книгата си „Германската идеология" описва лумпен-пролетариата като онази част от пролетариата, която не може да достигне класово осъзнаване. Това е класов отпадък, оръжие в ръцете на реакцията, най-ниската утайка на обществото. Терминът е много силен, краен и добре дефиниран.

Една скоба. Пролетариат пък е римски термин, идва от пролетариус. Пролетариите в Римската империя са онези, които осигурявали държавата само с потомство, следващото ниво след робите. Свободни граждани,които нямат собственост над средствата за производство и за които основният източник на средства е продажбата на собствената им работна сила. Терминът Маркс заимства от Енгелс, който го използвал през 1847 година в книгата „Принципи на комунизма".

Виждате, че днес думата пролетарии е изгубила доста от смисъла си, особено в европейските общества. И макар на теория все още да съществуват пролетарии, на никой и през ум не му минава да ги нарича така. Ето пример. По логиката на Маркс днес бедното ромско население е класически пролетариат. А там се забелязва и най-чистата форма на лумпен-пролетариат-онази маса, която не е в състояние да се самоосъзнае и отпада от обществото.

Но лумпен в социален план е термин, който е много ясно дефиниран и чиято употреба не бива да става напосоки, защото се получават глупости. Например словосъчетанията интеренет-лумпен, което си е направо оксиморон. Но дори когато думата лумпен си е на мястото, дори когато с нея се описват наистина деградирали типове, част от свободното гражданство, което захранва държавата само с потомството си, не забравяйте, че терминът е маркистки.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате