САЩ разследват бомбардировката в Кундуз
САЩ разследват бомбардировката в Кундуз / снимка: БГНЕС, архив

В ход са три паралелни разследвания на бомбардировката на болницата в афганистанския град Кундуз, съобщи говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър.

Десетки жертви, сред които и деца, след US удара по болница в Кундуз

Вследствие "приятелски" въздушен удар по болницата загинаха минимум 23-ма души. По този повод Тонър заяви: "Провеждат се три разследвания на инцидента - на Пентагона, на мисията на НАТО в Афганистан и още едно съвместно афганистанско-американско разследване. Ситуацията е извънредно сложна. Продължаваме да събираме данни".

Вчера командващият въоръжените сили на САЩ в Афганистан генерал Джон Кембъл заяви пред ръководството на Пентагона, че въздушният удар по болницата "Лекари без граници" в Кундуз е бил нанесен по молба на афганистанските власти. Преди това САЩ заявиха, че авиоударът е бил вследствие погрешен "приятелски огън".

САЩ признаха, че случайно бомбардирали болница в Афганистан

Генералният директор на "Лекари без граници" Кристофър Стокс категорично отхвърли тезата на Кабул, че болницата в Кундуз се използва от талибаните. "С отвращение чухме изявлението на представители на властите в Афганистан, оправдаващи атаката срещу болницата. Това е равнозначно на признание за извършването на военно престъпление", заяви Стокс.

В отговор говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви: "Не е коректно трагедията в Кундуз да бъде наричана "военно престъпление" до завършване на разследването на инцидента".

Източник: БГНЕС