Опозиционни саудитски имами призоваха за джихад в Сирия
Опозиционни саудитски имами призоваха за джихад в Сирия / снимка: БГНЕС

Десетки саудитски духовници ислямисти призоваха арабските и мюсюлманските държави да окажат "пълна морална, материална, политическа и военна" подкрепа за свещена война (джихад) срещу правителството на Сирия и неговите руски и ирански поддръжници, предаде Ройтерс.

Духовниците, които са подписали онлайн подписката не са свързани със саудитското правителство, но тяхната верска и антихристиянска нагласа отразява растящия гняв сред мнозина саудитци заради руската и иранската намеса в гражданската война в Сирия, отбелязва Ройтерс.

В изявлението на духовниците започналите руски въздушни удари в Сирия се сравняват със съветското нашествие в Афганистан през 1980 г., което предизвика международен джихад.

"Свещените воини в Сирия защитават цялата ислямска нация. Вярвайте им и ги подкрепяйте, защото ако не дай Боже те бъдат победени, ще дойде ред на сунитските страни една след друга", се казва в изявлението.

Саудитска Арабия, подобно на други страни от Залива и Турция, подкрепя бунтовниците, които се бият срещу подкрепяния от Иран и Русия сирийски президент Башар Асад, но се безпокои от възхода на джихадистки групировки като "Ислямска държава" сред тях.

Кръвопролитията в Сирия, които са част от борбата за регионално надмощие между сунитска Саудитска Арабия и шиитски Иран, изостри междурелигиозното напрежение в Близкия изток и привлече религиозно мотивирани бойци и в двата лагера, отбелязва Ройтерс.

Проправителствените саудитски духовници вече определиха войната като джихад за сирийците, но същевременно осъдиха ИД и Ал Каида и заявиха, че саудитски граждани не трябва да ходят в чужбина да се бият на страната на бунтовниците или да ги финансират, освен чрез правителствени канали.

53-мата подписали онлайн петицията, сред които има известни опозиционни ислямисти, грижливо избегнаха да противоречат на това послание и не призовават саудитците да се включат в джихада, но и не се обявяват против това.
В писмото им руската намеса е описана като елемент от православен кръстоносен поход, а Западът е критикуван, че не дава на сирийските бунтовници противовъздушно въоръжение.

Източник: БТА