Показват златото от Варненския некропол в Брюксел
Показват златото от Варненския некропол в Брюксел / снимки: РИМ Варна

Най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол ще бъде показано в Европейския парламент в Брюксел от 12 до 16 октомври. Изложбата е под патронажа на премиера Бойко Борисов, който се очаква същата седмица да бъде в европейската столица за срещата на върха на европейските лидери, а идеята за нея е на евродепутата Емил Радев.

Показват златото от Варненския некропол в Брюксел
netinfo

Варненският некропол е открит през 1972 г. и досега от него са разкопани 308 гроба, датирани от късната каменномедна епоха (втора половина на V хил. преди Христа). Според археолозите той е едно от гробищата на центъра на високоразвитата общност, обитаваща брега на Варненското езеро през късния халколит.

За Брюксел заминават находките от двата емблематични гроба от некропола. Те включват 339 златни дарове с общо тегло около 1,5 кг, включващи нагръдна плоча, масивни гривни, украшения и апликации. Сред експонатите ще бъдат керамични чиния и купа, украсени с геометрични мотиви от златна боя, два жезъла и десетките фигурки, изобразяващи рога на бик.

Показват златото от Варненския некропол в Брюксел
netinfo

Главен комисар на изложбатта е художник-реставраторът Константин Угринов, а куратори са Станислава Лазаренко, Румяна Лазарова, д-р Христо Кузов и Константин Угринов.