Търновски театрали готвят стачка, ръководството и синдикатите сядат на масата за преговори
Търновски театрали готвят стачка, ръководството и синдикатите сядат на масата за преговори / снимка: DarikNews.bg, архив
Търновски театрали готвят стачка, ръководството и синдикатите сядат на масата за преговори
82076
Търновски театрали готвят стачка, ръководството и синдикатите сядат на масата за преговори
  • Търновски театрали готвят стачка, ръководството и синдикатите сядат на масата за преговори

След продължително недоволство от страна на артисти и музиканти, няколко свалени от афиша спектакли и словесни престрелки в медиите, ръководството на търновския театър и синдикатите сядат на масата за преговори. Още миналата седмица е подписано споразумение, с което е насрочено, че тази сряда ще бъдат коментирани исканията на протестиращите театрали. „Представителите на двата наши синдиката са изключително некомпетентни. Начина, по който инициираха едно такова брожение и стачка е абсолютно незаконен и нелегитимен. Говоря за Цанка Цанева и Соня Алексиева. Трябва синдикатите, които стоят над тях, да преразгледат функцията им, защото начина, по който бойкотираха премиерата на „Червило” и концерта на Маргарита Хранова е извън всякакви правила”, коментира директорът на театъра Христофор Йонов.

По негови до момента е чул искания само по коридорите и такива не са му поставяни официално. Той заяви, че преговорите са единствения разумен начин да се чуят както исканията на артистите, така и възможностите на ръководството. Йонов заяви, че проблемите са тръгнали от закъсняване изплащането на заплатите по гражданските договори.

„Това не е по вина на театъра, защото тези възнаграждения се изплащат от съвместното финансиране от общинската субсидия. В договора с Министерството на културата е записано, че сумата е за граждански договори, консумативи, постановъчни разходи. Освен това този контракт беше подписан в средата на годината. Не знам къде е причината, но връзката се губи между общината и министерството”, заяви Христофор Йонов. Според него хората справедливо показват недоволството си, тъй като заплатите им бяха значително забавени.

През миналата седмица едва не се стигна до спиране на тока, припомни директорът на театъра. До това не се стигна след като общината изплати субсидията. Йонов обобщи, че културната институция все още има редица задължения за пътнически превози, към печатници и по различни външни договори.

Христофор Йонов заяви, че проблемът с методиката за финансиране засяга много театри в страната. „Единици сме директорите, които открито казват проблемите. Повечето колеги не смеят да се изправят лице в лице срещу хората, от които зависи нашето финансиране”, посочи той. По негови думи основната публика е от турнета, които освен приходи, носят и много разходи- шест автомобила, от които два автобуса, се ангажират за превоз на артистите. Йонов изтъкна, че театърът се конкурира и със столичните трупи, които често гостуват във Велико Търново.