Еврокомисарят по образованието ще инспектира строителството на „София Тех Парк”
Еврокомисарят по образованието ще инспектира строителството на „София Тех Парк” / снимка: Guliver/Getty Images

На 8 октомври европейският комисар по проучванията, науката и иновациите Карлос Моедас ще направи инспекция на строителството на „София Тех Парк”. Изграждането на комплекса за иновации и високи технологии се финансира с 50 млн. евро от приключващата в края на 2015 г. ОП „Конкурентноспособност”.

Моедас идва в София за срещи с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов и с министъра на образованието Тодор Танев.

Друг акцент от посещението на европейския комисар е новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020”, която осигурява един милиард лева от еврофондовете за повишаване качеството на образованието и развитието на науката в България. 

Карлос Моедас, който е комисар от Португалия, ще вземе участие и в Конференция за ползите от новия механизъм за подкрепа в областта на политиките (Policy Support Facility (PSF), с който да се помогне на държавите членки на ЕС да реформират политиките си в областта на научните изследвания и иновациите. България е първата държава членка, която взе решение да използва механизма за подпомагане.

Финансирането на проектите, които бъда одобрени, ще е по програмата на ЕС за изследвания и иновации „Хоризонт 2020”.

Източник: БГНЕС