Шуменският музей с изложба от киноафиши на военна тематика
Шуменският музей с изложба от киноафиши на военна тематика / netinfo

Регионалният исторически музей в Шумен открива изложбата „Кадри от войната" с избрани киноафиши от фонда си в Мраморното фоайе на втория етаж. Тя е посветена на 120-годишнината от първата кинопрожекция през 1895 г. и 70-годишнината от края на Втората световна война. Експонирани са плакатите на водещи филми за бойните действия като „Войната си е война", „Летят жерави", „Бащата на войника" „Балада за войника", „Иваново детство". Представените постери са на филми, направени в периода 40-70 години на ХХ век и отразяват европейското кино, свързано с войната.

Изложените материали са част от сбирката на шуменеца Ростислав Бакалов - автор на единственото ръкописно списание за кинокултура в България „Кино-вести". Първият му брой излиза през 1929 г. и са издадени общо 20 ръкописни броя - всички с еднакви заглавия и подзаглавия, дата, брой и цена.

Днес неговите 2200 афиша, посветени на световното кино, са притежание на културния институт, а изложените във временната експозиция „Кадри от войната" могат да бъдат разгледани от днес до 5 ноември. В същия период всеки четвъртък от 14:00 часа се предвижда и прожектиране на филми, чиито плакати са показани в изложбата.