Бургас може да  е домакин на Световното първенство по ушу през 2016
Бургас може да е домакин на Световното първенство по ушу през 2016 / netinfo

Бургас има реален шанс да получи домакинството на Шестото световното първенство по ушу за деца през 2016. Това съобщи председателят на Българската федерация по ушу  - Стефан Колев. През май тази година той е представил кандидатурата на страната ни за провеждане на грандиозното събитие унас. Като град на спорта за 2015 г., Колев и екипът му в управителния съвет на федерацията единодушно  са посочили Бургас за град – домакин.

„Предполагам, че инфраструктурата, спортните бази  и жителите ще бъдат изцяло подготвени за това събитие, за което се очаква да пристигнат над 1000 състезатели и дори повече екипи и треньори. Това е най-големия форум за ушу в цял свят.  Ушу е изключително динамичен, доста труден и опасен спорт. Играе се от ниска възраст, а състезателите са в своята върхова кариера между 16 и 25 години, което означава че най-големите състезатели в света ще се представят в Бургас“, каза президентът на отбора на шампионите на България – Стефан Колев.

Вече са започнали и запитванията от Световната федерация за осигуряване на база за гостите и състезателите по време на престижния форум. Световният шампион на България очаква, ако кандидатурата на Бургас бъде одобрена, това да допринесе и за реклама на града ни, тъй като от ушу се интересуват  милиони души по света.

В световните класации ушу е избран за спорт на 21 век, защото съчетава грижата за здравето, динамиката, атрактивността и така последователно всичките 12 критерии за полезност .

Стефан Колев,  съобщи още, че Бургас ще има честта да е домакин на Конгреса на световната федерация по ушу. Неговите очаквания са двете мащабни събития да допринесат и за развитието на спортния туризъм в Бургас, каквато ще бъде една от темите на форум