Плевнелиев: Армията да не се ползва за предизборни цели
Плевнелиев: Армията да не се ползва за предизборни цели / снимки: БГНЕС, архив

„Армията да не се използва за предизборни цели, а политическите сили да се концентрират върху смислените си послания към избирателите".

Това каза президентът Росен Плевнелиев по повод политическите искания за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради бежанската криза.

По този въпрос държавният глава свика КСНС на 20 ноември 2013 г., като тогава решенията бяха взети с пълно политическо съгласие, припомниха от президентството.

„Членовете на КСНС се обединиха около позицията, че са налице рискове за националната сигурност, в това число в хуманитарен, здравен и социален аспект. Консултативният съвет изиска от Министерския съвет да актуализира Плана за овладяване на кризисната ситуация и да отчита периодично изпълнението му. Всички политически партии и институции се ангажираха да се дистанцират от опитите за застрашаване на етническия мир в страната, насаждането на ксенофобия и омраза и разделение в обществото, както и да осигурят съответната законодателна и ресурсна подкрепа на компетентните институции. Политическите партии решиха всички институции активно да работят за постигане на единно европейско решение за общи действия във връзка с миграционната криза", се посочва още в съобщението на президентството.

Държавният глава считал, че по тази тема решенията на КСНС са актуални.

Президентът настоява да бъдат спазени решенията на Съвета - както по отношение на бежанската криза, така и по отношение на проблемите в армията. Плевнелиев призовава политическите партии „да покажат институционална култура, спазвайки вече взетите решения на КСНС и да се откажат от излишно политиканстване по отношение на армията и сектор „сигурност" като цяло".

Плевнелиев настоява армията да не се използва за предизборни цели и да бъде оставена спокойно да планира и повишава бойните си способности, като й се осигури съответният ресурс за това, на база на взетите решения на КСНС.