Подменят 2469 лични карти до края на годината
Подменят 2469 лични карти до края на годината / Sofia Photo Agency, архив

2 469 лични карти предстои да бъдат подменени до края на 2015 г. в Областната дирекция на МВР – Велико Търново. От началото на годината до момента в региона са издадени 12 897 лични карти, 10 501 паспорта и 5 774 свидетелства за управление на МПС. Броят на неподменените лични карти с изтекъл срок на валидност от месец януари до края на месец септември на 2015 г. е 805.

От полицията напомнят, че всеки български гражданин, който живее на територията на страната, е длъжен в срок до 30 дни след навършване на 14-годишна възраст да поиска издаването на лична карта. Документите за издаване на лична карта на непълнолетни лица се подават лично и в присъствието на родител, настойник или попечител, който получава готовия документ.

Личната карта се подменя с нова в срок до 30 дни при: промяна на постоянен адрес, изтичане срока на валидност, изгубване, кражба, повреждане или унищожаване.
При промяна на имената, единния граждански номер, гражданството или при настъпили съществени и трайни изменения на образа, лицето е длъжно в срок до 30 дни да подмени всички български лични документи, които притежава.

Гражданите, притежатели на български лични документи, са длъжни да ги пазят от повреждане, унищожаване или загубване. При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ лицето е длъжно в срок до три дни да декларира това в най-близкото структурно звено на МВР или в дипломатическите или консулски представителства на Република България в чужбина.

За неспазване на 30 дневния срок за подаване на заявление за подмяна на български лични документи се налагат глоби от 20 до 150 лв., а глоба от 30 до 200 лв. заплашва лицата, които изгубят, повредят или унищожат български личен документ.

Заплащането на таксите за издаване на български лични документи може да бъде извършено чрез: банков превод в клона на обслужващата банка; пощенски запис в пощенски клон; еpay/ebg и ПОС- терминални устройства монтирани на гишета в звената “Български документи за самоличност” при ОДМВР – Велико Търново.