В Обединените арабски емирства се произвеждат парламентарни избори
В Обединените арабски емирства се произвеждат парламентарни избори / снимка: Guliver/Getty Images

В Обединените арабски емирства (ОАЕ) днес се произвеждат строго контролирани избори за Федерален национален съвет орган с предимно консултативни функции, за който освен това могат за гласуват само част от жителите на ОАЕ, предаде АП.

40-членният съвет разглежда федералните закони и контролира работата на министерствата в съставената от седем емирства федерация, включваща богатото емирство Абу Даби и търговското средище Дубай. Съветът рядко се противопоставя на решенията или препоръките на управляващите шейхове, отбелязва АП.

Допреди 2006 г. те избираха целия състав на съвета. Сега шейховете назначават половината от членовете му, а другите 20 се определят чрез гласуване от Избирателна колегия, чиито членове са подбрани от управляващите.

На първите избори през 2006 г. гласуваха 74 процента от имащите право на глас 6 689 граждани на ОАЕ. През 2011 г. числеността на колегията бе увеличена и право да гласуват вече имаха 129 274 души. Избирателната активност обаче спадна - подадени бяха само 36 277 гласа.

Тази година във вота могат да участват 224 279 избиратели. Не е ясно какъв е точно делът на гражданите на ОАЕ сред населението на федерацията, макар че според ООН те са малко под 20% от над 9-милионното население на страната, отбелязва АП. Огромният брой чуждестранни служители - и ръководни кадри, и строителни работници - не се борят за участие в политическия процес, доволни от необлагаемите си доходи.

Източник: БТА