Финансиране от ЕС за общини от областта
Финансиране от ЕС за общини от областта / пресцентър

Благоевград е една от областите в България, чийто общини ще могат да се възползват от финансова помощ от ЕС чрез фонд „Солидарност“ за покриване на щетите от снеговалежите, наводненията и свлачищата, които сполетяха страната в периода януари-февруари тази година.

Това стана ясно от пресконференция на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и евродепутата Андрей Новаков, информираха от пресцентъра на МРРБ. Предложението ще бъде гласувано следващата седмица на заседание на Европейския парламент.

Очаква се България да получи още 6,4 млн. евро от Европейския съюз, като от евросредствата ще могат да се възползват над 25 общини, намиращи се основно в областите Смолян, Кърджали, Благоевград, Бургас и Варна, където щетите са най-големи. Очаква се средствата да достигнат до България през месец ноември.

Деница Николова заяви, че съгласно новото постановление ще се възстановяват повече разходите за справяне с щетите, които вече са направени като спешни по време на самото бедствие и непосредствено след него, като осигуряване на проходимост и възстановяване на пътища, укрепване на свлачища, възстановяване на ВиК инфраструктура. Те ще бъдат финансирани с около 10 млн. лева, а с останалите 3 млн. лева ще се финансират проекти, които предстои да бъдат изпълнени.

Николова съобщи, че МРРБ, като координиращ орган се е възползвало от възможността за отпускане на аванс по одобрената апликационна форма, който се равнява на 10 % от цялата ѝ стойност.