Поканиха Борисов на представянето на информационна система за издаване на превозни билети за дървесина
Поканиха Борисов на представянето на информационна система за издаване на превозни билети за дървесина / netinfo

Днес министърът на земеделието и храните Десислава Танева и заместник-министър Георги Костов ще присъстват на представянето на въведената информационна система за издаване на превозни билети за дървесина в град Габрово.

Събитието ще се състои в Административната сграда на Северноцентрално държавно предприятие, ул. "Бодра смяна" № 3 от 15:00 часа. На събитието е поканен да присъства и министър-председателят Бойко Борисов.

Разработената от Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП) - Габрово информационна система е внедрена и работи успешно от месец август 2015г. в териториалните поделения на Предприятието. СЦДП - Габрово ще дари разработката на Изпълнителна агенция по горите.

Очаква се до края на годината системата да бъде внедрена във всички държавни горски предприятия в страната, а от следващата година да стане задължителна за всички собственици и ползватели на гори. Пряк достъп до системата ще имат всички контролиращи органи - НАП, Агенция „Митници” и др.

В централния офис на Предприятието ще бъде направена презентация на информационната система за издаване на превозни билети за дървесина и на системата за отчитане на отстреляния дивеч в реално време, която е въведена от месец май 2015г. в СЦДП - Габрово и е задължителна за всички държавни ловни райони на неговата територия.

Как работи информационната система за издаване на превозни билети за дървесина?

Преди транспортирането, на всеки труп от строителна дървесина се поставя пластина, на която е обозначена абревиатурата на съответното държавно предприятие и уникален пореден номер. На дървата за огрев и на технологичната дървесина за преработка пластината се поставя на всеки 1 пространствен куб.м.

При натоварване на превозното средство, служител на съответното горско стопанство регистрира в информационната система превозния билет, в който са описани: номера, часа и датата на издаване, номера на позволителното за сеч, името на собственика и купувача на дървесината, номера на колата, с която се превозва, показанията на километража, името на шофьора, както и кой е издал билета.

Посочени са и пълни данни за дървесината, сред които вид, категория, сортимент, количество, от кой подотдел или временен склад е получена.

Посредством електронно мобилно устройство, свързано чрез общ софтуер, информацията ще постъпва в сървърите на Изпълнителна агенция по горите и на съответното предприятие и ще е видима на техните сайтове.

Така в реално време може да се проследи транспортирането на дървесината от мястото на отсичане до влизането й в склада или предприятието за преработка.

Въвеждането на системата за издаване на електронни превозни билети е важна стъпка за предотвратяване на нарушенията и ограничаване на незаконните дейности в горите.