INTERREG“ отпразнува 25-тата си годишнина в Русе
INTERREG“ отпразнува 25-тата си годишнина в Русе / netinfo

Зала „Европа“ беше домакин на дискусия, посветена на 25-тата годишнина на една от седемте европейски програми – „Interreg“. Форумът събра експерти от публичния, частния и неправителствения сектор от България и Румъния. Те споделиха опит и обсъдиха проблемите, които отделните държави и институции срещат при изпълнение на трансгранични проекти.

На срещата присъстваха и Областният управител на Област Русе Стефко Бурджиев, изпълняващият длъжността Кмет на Община Русе Димитър Наков, както и Чарлина Вичева и Натали Версхелде, представляващи Европейската комисия.

Г-н Наков заяви, че диалогът по програмите в „Interreg“ е от изключително важно значение за интеграцията на граничните градове, а споделянето на проблемите и обменът на опит са от ключово значение за тяхното решаване и дори предотвратяване.

25-тата годишнина на програма „Interreg” се отбелязва в редица градове в Европа и цели установяване на диалог с гражданите на отделните градове, осъществяващи трансгранично сътрудничество. Организаторите на събитието очакват по този начин да подпомогнат граничещите си страни, да увеличат потенциала си за икономически растеж и да подобрят стандарта на живот на своите граждани.