Все повече наши студенти, учещи тук, искат да продължат образованието си в чужбина
Все повече наши студенти, учещи тук, искат да продължат образованието си в чужбина / снимка: БГНЕС, архив
Драгомир Симеонов разговаря с Ирина Христова от "Интеграл"
82050
Драгомир Симеонов разговаря с Ирина Христова от "Интеграл"
  • Драгомир Симеонов разговаря с Ирина Христова от "Интеграл"

Увеличават се българските студенти, обучаващи се в бакалавърски програми в България, но имащи желание да продължат магистратурата си в чужди университети, анализират образователни консултанти.

Най-много от тези млади българи предпочитат да учат магистърски програми във Великобритания - около 38-40% от кандидатите, в Холандия са 25%, в Дания и Швеция, които предлагат безплатни магистратури на английски език, кандидатите са около 15%, съобщи Николай Христанов - старши консултант във фирмата, организатор на изложението „Световно образование” днес и утре в София. В него ще участват университети от Европа, САЩ и Китай.

Образователният експерт посочи, че в Дания и Швеция обучението е безплатно за всички степени - бакалавърска, магистърска и докторантура. Белгия предлага магистратури за 900 евро, а в Холандия магистратурите са за около 1950 евро. Във Великобритания в някои университети, в челни класации, се предлагат магистратури между 5000 и 7000 евро, разказа консултантът.

Бизнес, медии и компютърни науки са сред най-търсените специалности

Най-много български студенти-първокурсници заминаха да учат от тази есен в чужди университети по специалностите - бизнес, медии и комуникация, компютърни науки, туризъм и хотелиерство, маркетинг и мениджмънт, право, изкуство и дизайн, психология, международни отношения, спортни науки, европеистика, инженерни специалности, архитектура, информатика и журналистика, съобщи Ирина Христова - управител на консултантска компания за образование в чужбина.

По думите й обаче сред специалностите, които са по-интересни и сега започват да се търсят от българските първокурсници в чужбина, са нанотехнологиите, нетрадиционната медицина, автомобилният дизайн, авиоинженерството, авиацията и фармацията. Това са по-нови специалности, към които не е имало масово търсене, но то сега започва. Увеличава се също интересът на нашите кандидат-студенти към психологията и криминалистиката, обясни Христова.

Париж е най-добрият град за студентите в света

В кандидатстудентската кампания за учебната 2016/2017 г. акцент ще е Великобритания, защото страната е с най-ранен срок за прием, обяви експертът. На 15 октомври е крайният срок за подаване на кандидатури за медицина в университетите Оксфорд и Кеймбридж. За тези университети най-желани специалности за миналата година са били класическите науки, физиката, компютрите, математиката, инженерните науки и икономиката. Топ университетите във Великобритания имат изискване към дипломите на кандидатите да бъдат с успех 6.00.

Учениците, които искат да учат в университети в чужбина, трябва още в 11-и клас да се подготвят за процедурата за кандидатстване, препоръчват образователните експерти. И уточняват, че в 11-и клас учениците трябва вече да са ориентирали какво искат да учат и в кои университети, за да направят своя правилен избор.

Новостите в Холандия в кандидатстването са свързани с това, че страната през тази година взе решение да се промени схемата за студентско финансиране, обясни Христова. Тя добави, че студентите от ЕС могат да получават безвъзмездна помощ, която да достигне 1016 евро на месец, могат да ползват също заем за финансиране на част от таксите им за обучение, който може да е до 1951 евро годишно. Този заем ще се изплаща две години след завършването на образованието.

Въпреки тази по-гъвкава система на финансиране, Холандия няма да може да се конкурира наравно с Великобритания, защото в Англия може да се кандидатства за кредит преди отпътуването на студента, коментира Ирина Христова. За Холандия обаче за всички форми на финансиране се кандидатства, след като студентът пристигне на място и се регистрира, добави тя.

През последните две години Дания въведе повече изисквания към кандидат-студентите заради силния интерес към безплатното образование в страната, обясни експертът. И отбеляза, че са били въведени допълнителни критерии за хорариум по някои предмети, за по-високи резултати по английски език и за интервюта с кандидатите за прием.

Дания ще продължи с въвеждането на по-стриктни изисквания за хорариума от часове по отделни предмети - например за математиката за компютърните и за инженерните специалности, както и за други специалности, при които кандидатите са повече от местата за прием.

В Дания ще бъдат чувствително намалени местата за специалности, свързани с компютърните игри, с 3D дизайна и с компютърната анимация, обясни Христова. По думите й това се налага, тъй като в Дания отчитат, че на пазара на труда в страната има достатъчно подготвени такива специалисти.

Най-добрите университети в света

За приема в университети в Холандия и Дания все по-голямо значение ще има кандидатите да са изучавали специални предмети в средното училище, като някои от университетите в тези страни с приоритет приемат първокурсници от професионални гимназии (бившите техникуми), заяви консултантът.

По думите на Христова в Холандия студентите, идващи от такива гимназии и продължаващи висшето си образование в техническа специалност, могат да кандидатстват за приравняване на част от специалните предмети и така да съкратят с година обучението си в университета. За първи път това беше приложено преди две години, като се очаква в бъдеще все повече студенти „да пестят” по година, когато идват от технически средни училища.

Проблемът, който възпираше тези ученици да започнат да учат в чужд университет, беше свързан с нивото им на владеене на английския език, коментира експертът. Друга новост за Холандия е свързана с факта, че студенти избират да учат търговия и международни отношения, но с насоченост и връзки с Азия.

През тази година има ръст на кандидатите за Германия и Франция, като за Германия имаше изключително успешни кандидатури в областта на медицината, посочи Христова. Тя отбеляза, че Франция продължава да привлича студенти, знаещи френски език, но и с възможността, пристигайки в страната, те да могат частично да възстановят разходите си за наем за квартира.

Швеция е примамлива за кандидатите за инженерни специалности, тъй като образованието в страната е безплатно. Шведски университети вече ще предлагат гарантиран стаж във всички инженерни програми за своите студенти, обясни консултантът.

На изложението в София за първи път ще участват и два университета от Китай, които ще предложат бакалавърски и магистърски програми по финанси и икономика на английски език, както и изучаването на медицина на английски език. Таксите в китайските университети са в размер на 10 000 долара годишно, а разходите за живота на студентите са за около 2000 долара на година.

Очакванията на експертите са университетите от Азия да стават все по-атрактивни за българските кандидат-студенти заради по-изгодните такси и качественото обучение по програми, които са по-скъпи в други страни.