Русе е общината с най-много социални услуги
Русе е общината с най-много социални услуги / netinfo

42 деца и младежи с увреждания са приютени в три Центъра за настаняване от семеен тип.

„През последните четири години на територията на община Русе построихме три Центъра за настаняване от семеен тип, които приютиха 42 деца и младежи с увреждания. Така предоставихме възможност за работа на 49 специалисти в социалната, образователната и здравната сфера. Подбрахме и обучихме 26 приемни семейства, които предлагат приемна грижа за 57 деца, лишени от родителска грижа“ – заяви кандидатът за втори мандат като кмет на Русе Пламен Стоилов.

Той допълни, че за този период е била ремонтирана сградата на бившия Дом за деца, лишени от родителски грижи „Райна Гатева“, където понастоящем се предоставят услугите „Наблюдавано жилище“ и „Център за настаняване от семеен тип за лица с психични увреждания“. Изграден е и нов жилищен блок към Дома за възрастни с деменция „Приста“, а в Дома за възрастни хора с физически увреждания „Милосърдие“ е подменена дограмата. Сградата на филиала на дома в кв. „Средна кула“ е газифицирана.

„Разкрихме и „Звено за услуги в домашна среда“ за предлагане на социалните услуги „Домашен помощник“ и „Социален асистент“. Техни потребители са 148 души – хора с увреждания и самотно живеещи възрастни. Създадохме и обществена трапезария, която целогодишно предлага топъл обяд на 100 души и осигурява заетост на 12 представители на рискови групи“, става ясно от отчета на Стоилов.

Кандидатът за кмет допълни, че към настоящия момент Общината предлага седем нови социални услуги в разкрития „Комплекс от интегрирани социални услуги за деца от 0 до 3 г.“, Център за настаняване от семеен тип, Звено „Майка и бебе“, Дневен център за деца с увреждания, Семейно-консултативен център, Център за майчино и детско здраве, Център за подкрепа на приемната грижа и осиновяването и Център за психично здраве за деца.

Важна социална услуга за Русе е и „Добрия самарянин“ по инициатива на Русенската католическа организация „Каритас“. Това е първият приют за бездомни на територията на Северна България с капацитет 60 места. Беше разширен териториалният обхват на Домашния социален патронаж в кварталите „Средна кула“ и „Долапите“, и в село Басарбово, а от 2014 г. се доставя храна и по домовете за стари хора и лица с увреждания във всички населени места в общината.

По думите на кандидата за кмет Пламен Стоилов само за три години Община Русе постига съществен ръст в привличането на средства за социални услуги от републиканския бюджет – от 3,8 млн. лв. през 2012 г. до 6,3 млн. лв. през 2015 г., а благодарение на европейските проект са осигурени работни места на 191 русенци като лични асистенти, които се грижат за 193 души – възрастни и деца с увреждания.