Умна шамандура пази от акули
Умна шамандура пази от акули / ThinkStock/Getty Images

Експерти от цял свят се събраха в Австралия, за да дискутират нови технологии, които биха могли да помогнат за предотвратяване на нападения на акули срещу хора, пише The Verge.

Заблуди и истини за най-опасните животни (СНИМКИ)

Международната среща е предшествана от поредица атаки покрай австралийския бряг. От началото на годината в Нови Южен Уелс са регистрирани 13 нападения на акули. За сравнение през цялата 2014 година нападенията са три.

Обмисля се прилагането на множество технологии. Сред тях са отблъскваща система, която използва магнитно поле, за да държи акулите далече от брега, както и „умна" шамандура, която засича акули със сонар и изпраща известия на спасителите с текстово съобщение.

Сърфист шампион оцеля след нападение на акула

70 учени, участвали в конференцията, са обсъдили и възможността за проследяване на движението на акулите в реално време чрез клетъчна мрежа и приложение са смартфон. Властите са маркирали голям брой морски хищници, но все още не разполагат със способността да ги следят в реално време.

Как се гушкат човек и акула (ВИДЕО)

Официални представители посочват, че ще тестват част от технологиите това лято, за да успокоят плажуващите. Умната шамандура, разработена от австралийската компания Shark Attack Mitigation Systems, вече се изпробва в Западна Австралия и в аквариума в Сидни, където изследователи я „учат" да разпознава акули от делфини. Експерти обмислят и използването на пластмасови заграждения, които да спират достъпа на акули, без да засягат другите морски животни.

Източник: Фокус