Вредните емисии в Красново са в пъти над нормата
Вредните емисии в Красново са в пъти над нормата / dariknews.bg/архив

Емисиите на въглероден окис от цеха за производство на дървени въглища в хисарското село Красново са в пъти над допустимата норма, научи Дарик радио. Това става ясно след като излязоха резултатите от проверката на Регионалния инспекторат по околната среда и водите (РИОСВ), направена на 14-ти септември тази година.

Директорът на инспектората Стефан Шилев заяви за Дарик радио, че на фирма „Аибо-С“, която стопанисва цеха, ще бъде написан акт за няколко хиляди лева. Отделно ще има и предписание в цеха да бъдат монтирани пречиствателни съоръжения, каквито е установено, че липсват или са неизправни.

Пред Дарик радио жители на селото разказаха, че всеки ден биват обгазявани сутрин и вечер в продължение на около час. Те обясняват, че дишат трудно, когато намиращият се в рамките на селото цех, започне да изпуска газ и се налага веднага да затворят прозорците си.

Растенията и засажденията боледуват, дърветата съхнат, а пчелите, които са един от основните поминъци на селото са избягали или измрели, обясниха хората.

По думите им този проблеми датира от над 2 години и въпреки, че са писали жалби до всички министерства и институции, които могат да вземат отношение по проблема, промяна няма.

Ще потърсим отговорност за всички неверни и клеветнически твърдения, накърняващи доброто име на Дружеството ни и нанасящи ни вреди в рамките на закона. Това заяви за Дарик радио управителят на фирма Аибо С, която стопанисва цеха Борис Попчев. По думите му фирмата е инвестирала в технологии и обновяване на оборудването до настоящият момент над 300 хил.лв, като инвестиционния план до края на 2015 г. ще надхвърли сумата от 400 хил.лв.

„Инвестицията касае и елиминиране и понижаване на всички вредни и опасни емисии от производството предмет на мониторинг, от страна на РИОСВ вече осми месец. Единственият показател, надвишаващ нормите, е въглероден оксид, но не в стойности, които застрашаващ здравето на хората и които биха довели до затваряне на производството“, каза още Попчев.

 

Той обясни още, че санкцията от РИОСВ е законосъобразна, но това не означава, че са прекратени усилията за намаляване до допустимите норми и на емисиите на въглероден оксид, като от фирмата са поели ангажимент това да стана до края на тази година.

Според Попчев, в случая се касае не за протест на пострадали, а по скоро за негативна и нелоялна предизборна кампания, на определен кандидат кмет, целяща от друга страна и дискредитирането на настоящият кмет. „В подкрепа на този извод е и факта, че една от най-активните в протестите срещу цеха – Диана Сивкова, се оказва съпруга на единия от кандидат кметовете на село Красново“, категоричен е Попчев.