300 дървета бяха засадени в първата гора на „Моят зелен град “
300 дървета бяха засадени в първата гора на „Моят зелен град “ / netinfo

Рафи и Играта се включиха в инициативата и засадиха своето дърво заедно със стотици доброволци в Банкя

Стотици любители на природата дадоха своя принос за увеличаването на горския фонд на страната и опазването на природата в осмото издание на инициативата „Моят зелен град". Тази събота присъстващите доброволци от Системата на Coca-Cola в България от София, Банкя и Костинброд засадиха 300 дървета на територията на Банкя. Там стана реалност и първата гора, създадена в рамките на еко кампанията.

300 дървета бяха засадени в първата гора на Моят зелен град
netinfo

За да засадят своето дърво, в града дойдоха и тийн идолите Рафи и Играта. Талантливите изпълнители се включиха активно в съботната инициатива и дори успяха да направят свои табелки, на които изписаха имената си и ги поставиха на засаденото от тях дърво.

300 дървета бяха засадени в първата гора на Моят зелен град
netinfo

Като част от инициативата беше реновиран първият каптаж и „Взовия дъб" в града, където Иван Вазов е написал своя разказ „Утро в Банки" през 1913 г.

Официален старт на най-зеленото издание на „Моят зелен град" дадоха досегашният кмет на Община Банкя - Рангел Марков, общинският съветник Ана Стойкова, изпълнителният директор на Coca-Cola HBC България - Светослав Атанасов и изпълнителният директор на ЕКОПАК - Тодор Бургуджиев. Те дадоха своя личен пример и засадиха първото дърво в гората на „Моят зелен град", като приканиха повече хора да се включат и ежедневно да обръщат внимание на природата, за да може да бъде запазена за бъдещите поколения.

300 дървета бяха засадени в първата гора на Моят зелен град
netinfo

Тази година в „Моят зелен град" имаха възможност да се включат жителите на още 17 населени места: Пловдив, Русе, Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Добрич, Сливен, Ямбол, Габрово, Боровец, с. Розово (обл. Пазарджик), Сандански, Берковица, Мъглиж (обл. Ст.Загора), Димитровград и Смолян. Всички те впрегнха своите усилия в засаждане на дървета, почистване и облагородяване на множество региони и ремонтни разчистване на дерета от камъни, както и в ремонтни дейности на църквата в манастир „Света Богородица". Тази година с активности по залесяване ще се включат и доброволци от Пловдив и Търговище.

В съботния ден се включиха и множество малки еко-любители, които имаха възможност да научат интересни факти за опазването на околната среда. За тях беше организиран и специалния еко-театър „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка" - образователно куклено шоу на ЕКОПАК и „Театър на приказките - София".

Тази година инициативата „Моят зелен град" за първи път поставя основен акцент върху залесяването, като част от традиционната кауза за опазване на околната среда и по-зелена България. Кампанията се организира от системата на Coca-Cola в България, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и ЕКОПАК България АД.

300 дървета бяха засадени в първата гора на Моят зелен град
netinfo

Повече за инициативата "Моят зелен град":

Инициативата „Моят зелен град" започва през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. През 2009 г. чрез почистването на близо 2 км от Перловската река в София бяха спестени 7 000 кг. въглероден диоксид. През 2010 г. над 500 доброволци се включиха в инициативата и почистиха бреговете на Перловската река и езерото в Южния парк в столицата и по този начин спестиха над 9000 килограма въглероден диоксид. През 2011 г. за първи път инициативата се състоя в 3 града едновременно и събра над 1 000 доброволци. През 2012 г. „Моят зелен град" се проведе в София, Банкя и Костинброд и обедини над 1 500 доброволци. Те събраха разделно 900 чувала отпадъци, боядисаха 150 пейки и детски съоръжения, засадиха над 120 нови дървета и растения и заедно дадоха своя личен пример за опазването на околната среда. През 2013 г. кампанията придоби национален мащаб, като в нея се включиха повече от 2 000 доброволци от общо 22 български града. Седмото издание на инициативата обхвана 2 500 еко-любители от 23 български града, които се включиха в превантивни активности в подкрепа на пострадалите от наводненията през 2014 г. региони в страната.