Представиха „на терен“ проекта „Нашето зелено Трошево“
Представиха „на терен“ проекта „Нашето зелено Трошево“ / снимка: live.varna.bg

Посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, представители на фирма "Веолия" и на Община Варна, се срещнаха в събота с жители на кв. "Трошево", за да представят на място преимуществата за квартала при реализирането на мащабното начинание - проект за цялостно обновяване на микрорайона.

Нашето зелено Трошево" е част от подписания меморандум за сътрудничество между Община Варна, посолството на Република Франция и „Веолия Енерджи Варна" ЕАД, и е дарен от дружеството на общината. С проекта общинската администрация ще кандидатства за финансиране по оперативните програми. Планът, който е съвместна разработка между френски и български архитекти, предвижда пълно обновяване на 11 жилищни сгради с над 900 апартамента и две обществени учреждения, нови пътни настилки, над 400 паркоместа, обновени градинки и детски площадки, нови пешеходни алеи, осветление със слънчева енергия, обособени места за отдих, поливна система за тревните площи, ползваща дъждовни води.

„За мое съжаление във Франция нямаме програма за цялостно саниране на многофамилни жилищни сгради с национални и европейски средства. Вие имате тази уникална възможност да подобрите своите жилища безвъзмездно и би било лудост, ако не го направите", каза пред събралите се варненци дипломат номер 1 на Френската република в България.

В срещата се включиха и зам.-кметът Христо Иванов, зам.-изпълнителният директор на „Веолия Енерджи Варна" ЕАД инж. Емил Боев, инженерни специалисти от компанията.